In Aerdenhout is de omgevingsvergunning voor de totaalrenovatie van een twee-onder-één-kapwoning goedgekeurd! De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK), beoordeelt of bouwplannen voldoen aan de gemeentelijke regels voor “welstand” en monumenten. Na een paar gespreken was er genoeg begrip voor de ingrepen die wij hebben genomen om volledig te renoveren naar het wooncomfort van nu, waarbij we de authentieke en cultuurhistorische uitstraling van het huis wel behouden.

Isolatie, ventilatie, vocht en verwarming

In de huidige situatie zijn er in sommige ruimtes vochtproblemen. De ventilatie is niet voldoende om het vocht te transporteren, ook niet door de vele naden en kieren die zorgen voor tocht een hoog energieverlies. De condensatie op het enkel glas en op sommigen koude muren zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Straks, na de isolatiewerkzaamheden, gaat de gehele gebouwschil functioneren als een warme deken. Het hele huis gaat verwarmd worden met een warmtepomp. Gezonde binnenlucht wordt gewaarborgd met een WTW-unit. Deze Warmte-Terug-Win ventilatie unit is speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten en is zonder te veel luchtkanalen in de woning te installeren.

De woning wordt aan de binnenkant geïsoleerd: zowel de wanden als het dak. De originele begane grond vloer wordt vervangen en geïsoleerd door een laag van ruim 50 cm glasgranulaat of schuimbeton. De kozijnen worden vervangen door goed geïsoleerde houten kozijnen met vacuümglas. Dit glas is met zijn 7,8 mm bijna zo dun als enkel glas, waardoor de originele uitstraling van de vensters met roeden behouden kan blijven. De isolatiewaarde van het vacuümglas is echter gelijk aan triple glas (HR+++ glas). Vacuümglas bestaat uit twee glasplaten waar een hele kleine spouw onder vacuüm tussen zit.

In de tuin wordt de oude schuur omgebouwd naar een nieuw kunstatelier.

Na deze totale renovatie genieten de eigenaren van een fijne woning klaar voor de toekomst én van zeer lage energiekosten.

Wil je op de hoogte blijven van deze totaalrenovatie en onze andere projecten?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!