De december feestdagen zijn in zicht, de dagen zijn kort en er is een discussie over een derde prik als booster. Ik ben net op tijd terug voordat de nieuwe Corona-variant is ontdekt.
Mijn energie-booster was tussendoor een week weg naar de zon en zee met mijn beste vrienden. Vanuit een prachtig eiland gingen wij met een kleine boot de zee op om te duiken.

Het eiland Fuvahmulah, Malediven; foto Boaz Samorai

Het onderwaterleven is onvoorstelbaar mooi en divers. Als wij niet snel op grote schaal verandering brengen, ben ik bang dat veel van de biodiversiteit zal verdwijnen. Wij moeten echt ons best doen om te zorgen dat onze aarde bewoonbaar blijft voor iedereen; planten, dieren en mensen.

Kleurrijk anemoon en een Anemoonvis met een duiker in de achtergrond. De symbiose tussen de anemoon en de Anemoonvis is boeiend en kan voor de mens een inspiratie les worden; foto Boaz Samorai

Uiteraard had ik mijn twijfels of ik me een dergelijke vakantie kon veroorloven omdat vliegen voor zo veel CO2-uitstoot zorgt. Zoals jullie kunnen zien, heb ik er toch voor gekozen om te gaan. In onze levens moeten wij veel keuzes maken. Met de jaren besef ik dat het leven niet zwart-wit is. Sommige kiezen voor de grijstinten, ik kies liever voor kleurrijk 😉

De komende jaren ga ik dus extra mijn best doen om te zorgen voor vele tonnen CO2 opslag. In onze portefeuille hebben wij tegenwoordig ook wat grotere projecten waar meer hout en biobased materialen toegepast kunnen worden. De impact op het milieu van een enkel architectenbureau is beperkt. Daarom werken wij met de Gideon’s tribe aan verandering van de bouwcultuur in Nederland. Daar vertellen we later graag meer over.

Op de boot van Pelagic Divers Fuvahmulah

Onder water is er een wonderlijke, bijzondere wereld met kleine en grote dieren. De tijgerhaai in de omgeving van Fuvahmulah krijgt al honderden jaren de tonijn resten uit de lokale vismarkt. Dit is één van de reden dat je als mens zo dichtbij kan komen zonder te veel risico.

Deze vakantie heeft nieuwe inspiratie en een volle accu voor de komende maanden opgeleverd.
De natuur heeft weer bewezen de beste ‘ontwerper’ van ons allemaal te zijn. Chapeau!

– Shai

Duiken met tijgerhaai; foto Boaz Samorai
Tijgerhaai met een tonijnkop in zijn bek. Een groep duikers schuilt voor veiligheid achter de rotsen; foto Boaz Samorai

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!