Bij NarrativA vinden we het belangrijk om niet alleen nieuwbouwwoningen te realiseren, maar ook verbouwingen te begeleiden die bijdragen aan de verbetering van het binnenklimaat en een duurzamer milieu.
Shai: ‘Een verbouwing biedt uitdaging omdat je veel rekening moet houden met bouwtechnische aspecten, de huidige bouwconstructie, wat ga je slopen?, wat laat je overeind?, hoe en wat ga je isoleren bijvoorbeeld?

Ook moet je rekening houden met esthetische aspecten, je hebt minder vrijheid dan bij nieuwbouw, en het is leuk als je met kleine aanpassingen een groot effect kan bereiken.’

 

 

 

In dit geval gaat het om een boerderij met daarnaast een klein bakhuis van 300 jaar oud. Een van de eigenaren is zelfstandig ondernemer en haar man heeft de ambitie om zelfstandige te worden en een coachingspraktijk te beginnen. Ze willen beide het bakhuis gaan gebruiken, zowel voor hun bedrijf/coachingspraktijk alsook als meditatieruimte waar ze tot rust kunnen komen.

Tussen het bakhuis en de boerderij is nu een kleine doorgang van 60 cm waar je doorheen moet om bij de voordeur te komen. Vanwege die smalle doorgang loopt iedereen naar binnen door de openslaande keukendeuren. De wind en kou hebben dan vrij spel, veel energie gaat verloren en het wordt snel onaangenaam in de keuken. In het ontwerp van NarrativA, dat in samenspel met onze opdrachtgevers tot stand is gekomen, hebben we een orangerie gepland, een glazen tussenruimte tussen de boerderij en het bakhuis. Deze glazen tussenruimte steekt deels in de keuken en creëert een bredere ingang naar de boerderij via de orangerie. Hier kan een mooie wintertuin ontstaan. De functie is tweeledig: de orangerie verbindt de boerderij met het bakhuis en is daarmee een overgangsruimte met een fijne, groene sfeer door de planten, én de orangerie zorgt ervoor dat de boerderij minder warmte verliest doordat er geen directe verbinding met buiten is.

De eigenaren hebben een deel van de boerderij al gerenoveerd met biobased bouwmaterialen. Daardoor hebben ze de smaak te pakken gekregen en willen nu met NarrativA kijken naar de mogelijkheden van biobased bouw voor de renovatie van het bakhuis, de orangerie en op termijn ook een grote schuur, als onderdeel van een aan te leggen permacultuur.

Plannen waar wij bij NarrativA heel enthousiast van worden!