Wij zijn al een tijdje bezig met het ontwerpen van een nieuwe woning op een prachtige plek in Haarlem. Wij hebben de opdrachtgever leren kennen tijdens Beurs Eigen Huis te Utrecht in 2017. Helaas liep het traject veel langer dan we gewend zijn, maar het resultaat mag er zijn.
Hieronder zie je de artist’s impression van de woning die binnenkort gerealiseerd gaat worden. Maar eerst wat achtergrond informatie over dit bijzondere project.
Heldere vorm in hout
De opdrachtgevers hadden een aannemersbedrijf op deze locatie en wilde op deze voor hen vertrouwde en mooie plek, hun eigen huis bouwen. Op de locatie stond de timmerwerkplaats van het aannemersbedrijf, aan de kop van een rij bedrijfshallen vlakbij de rivier het Spaarne, waar Haarlem omheen is gebouwd.
De locatie van de werkplaats en de bedrijfshallen ligt tussen een nieuwe woonwijk aan de ene kant en de oude lintbebouwing langs de rivier aan de andere kant. Bij ons ontwerp hebben wij ervoor gekozen om de woning niet aan de lintbebouwing en niet aan de nieuwe structuur aan te sluiten, maar op de bedrijfshallen.
De woning krijgt dezelfde vorm als de vijf hallen, een rechthoekige vorm met een zadeldak. Het is als het ware een zesde hal, maar dan veel strakker gedetailleerd, zodat het duidelijk is dat het om een woning gaat. De eenduidige vorm wordt versterkt door de gevel en het dak te bekleden met houten delen. De goten worden verstopt achter de geveldelen om de vorm niet te verstoren. De ‘monoliete’ vorm wordt in een bepaald ritme geaccentueerd door heldere stroken van glas en zonnepanelen, alsof een kaasschaaf een aantal plakjes van de buitenbetimmering heeft weggehaald.
De heldere structuur en ritme van de gevel worden ook binnen zichtbaar gemaakt door gelamineerde houten spanten, die grotendeels in het zicht blijven.
Duurzaamheid – ecologisch en biobased
De woning wordt uiteraard een ecologische woning. Bij NarrativA doen wij niet anders. De woning heeft aan de zuidkant veel glas, ideaal voor passieve zonne-energie. Om in de zomer oververhitting te voorkomen en de zon buiten te weren, komt er op de begane grond een elektrische verstelbare zonwering van hout en op de eerste verdieping screens (doek), verborgen achter de houtbetimmering.
Het huis wordt heel goed geïsoleerd met 3 lagen isolatie van houtvezel:
- één laag aan de binnenkant als leidingzone (a),
- één laag in het houtskelet (b),
- één extra laag aan de buitenkant van het houtskelet (c).
Een dampopen constructie gaat bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat en duurzame constructie.
Relatieve luchtvochtigheid, temperatuur en dampspanning in de ecologische houtskeletbouw wand.
De luchtdichtheid is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste luchtlekkages zullen ontstaan. Luchtlekkages kunnen zorgen voor hoog warmteverlies, onaangename tocht en condensatie. Langdurige condensatie kan zorgen voor vochtproblemen, schimmelvorming en een ongezonde binnenluchtkwaliteit.
Dit huis is ontworpen onder andere volgens het passiefhuis concept. Volgens onze energie- en installatieadviseur Jan Geerts kan het huis gemakkelijk gecertificeerd worden als passiefhuis voor het ontwerp en de uitvoering. De opdrachtgevers hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. Ze willen zelf in het huis blijven wonen en hebben meer baat bij een fijn en stabiel binnenklimaat dan de administratie en extra kosten voor de keuring.
De zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dakvlak en versterken het duurzame beeld van de woning tussen de houten latten. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte te kunnen wisselen. Vaak is het of een grondbron (water-water) of buiten-unit (lucht-water).
In dit huis is de ventilatielucht voldoende als bron. De combinatie van een warmtepomp, gebalanceerd ventilatiesysteem (mechanische luchttoevoer en -afvoer) met warmteterugwinning (WTW) zorgen voor optimale verse lucht met minimaal verlies van warmte en energie.
Een zomer nachtventilatie luik in combinatie met een zonschoorsteen / schacht zorgen voor veel koelvermogen in de heldere zomernachten. De warmtepomp en de ventilatie unit kunnen voor extra topkoeling zorgen als dat nodig is.
Omgevingsvergunning
Het traject van de omgevingsvergunning was geen ‘walk in the park’. In september 2019 is de vergunning ingediend. Wij zijn gewend om het plan te bespreken met de desbetreffende ambtenaar, stedenbouwer of de welstandscommissie. Het plan kan dan altijd nog aangepast worden aan de gemeentelijke eisen en de ideeën van de verschillende instanties. Helaas waren wij dit keer geen gesprekspartner tijdens het vergunningstraject. Volgens hen, door de krapte aan tijd en personeel, heeft de gemeente besloten niet in gesprek te gaan maar onze omgevingsvergunning, in december 2019, te weigeren. Wij waren het hier niet mee eens en gingen in beroep. De bezwaarbrief heeft ertoe geleid dat de gemeente gedwongen was om alsnog met ons in gesprek te gaan. Om het verhaal kort te houden, het duurde meer dan een jaar voordat duidelijk was wat wij konden indienen, zodat de gemeente haar hulp zou verlenen.
In december 2020 is de omgevingsvergunning opnieuw ingediend, dit keer met succes. Eind april 2021 is de vergunning verleend. In de artist’s impression hieronder kun je het beoogde resultaat zien. Wij zijn heel tevreden met het ontwerp en kunnen niet wachten totdat het een realiteit wordt. De sloopwerkzaamheden zijn begonnen en onze opdrachtgevers en bouwers zijn hard bezig met de bouwvoorbereiding.
Hierboven zie je de artist’s impression van het oorspronkelijk ontwerp, dat in eerste instantie is ingediend bij de omgevingsvergunning. Hieronder zie je de artist’s impression van het huidige ontwerp, welke is goedgekeurd.
De opdrachtgevers zijn enthousiast en kunnen niet wachten om te beginnen met bouwen. Benieuwd naar hun verhaal? Lees dan ook de recensie.
De sloop loopt gestaag, zie hieronder. Nu nog genieten van het bouwproces en daarna extra genieten met een prachtig huis en een welverdiend pensioen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.
Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!