Nieuwe houten woning maakt rij compleet
NarrativA is al een tijdje bezig met het ontwerpen van een nieuwe woning op een prachtige plek in Haarlem. De opdrachtgever, een aannemer, hebben wij 1,5 jaar geleden ontmoet op de Beurs Eigen Huis in Utrecht. Op de locatie staat nu nog de timmerwerkplaats van het aannemersbedrijf, aan de kop van een rij bedrijfshallen vlakbij het Spaarne. Het Spaarne is de rivier waar Haarlem omheen is gebouwd.

Schets van de nieuwe woning, met eenzelfde vorm als de naastgelegen hallen

Heldere vorm in hout
De opdrachtgever is gestopt met werken en wil graag op de voor hun vertrouwde en mooie plek hun eigen huis bouwen. Het antwoord van de gemeente op een ingediend pre-advies maakte ons duidelijk dat het ontwerp goed moet passen in de stedenbouwkunde structuur. De locatie van de werkplaats en de bedrijfshallen ligt tussen een nieuwe woonwijk aan de ene kant en de oude lintbebouwing langs de rivier aan de andere kant. Bij ons ontwerp hebben wij ervoor gekozen om de woning aan te sluiten op de bedrijfshallen. De woning krijgt dezelfde vorm als de vijf hallen, een rechthoekige vorm met een zadeldak. Het is als het ware een zesde hal, maar dan veel rijker gedetailleerd, zodat het duidelijk is dat het om een woning gaat. De eenduidige vorm wordt versterkt door de gevel en het dak te bekleden met houten delen. De goten worden verstopt achter de geveldelen om de vorm niet te verstoren. De ‘monoliete’ vorm wordt onderbroken door heldere stroken met ramen, deuren en zonnepanelen. Alsof een kaasschaaf een aantal plakjes heeft weggehaald.

De heldere structuur en ritme van de gevel wordt binnen zichtbaar gemaakt door gelamineerde houten spanten, die grotendeels in het zicht blijven.

Schets van de heldere vorm bekleed met houten delen en onderbroken door stroken glas

Duurzaamheid – ecologisch en biobased
De woning wordt uiteraard een ecologische woning. Bij NarrativA doen wij niet anders. De woning heeft aan de zuidkant veel glas, ideaal voor passieve zonne-energie. Om in de zomer de zon te weren komt er op de begane grond een verstelbaar louvredak en op de eerste verdieping screens. Het huis wordt heel goed geïsoleerd met 3 lagen isolatie van houtvezel: (a) 1 laag aan de binnenkant als leidingzone,  (b) 1 laag in het houtskelet en (c) een extra laag aan de buitenkant van het houtskelet. Een dampopen constructie gaat bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat.

Relatieve luchtvochtigheid, temperatuur en dampspanning
in ons ecologische houtskeletbouw wand

Zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dakvlak en versterken het duurzame beeld van de woning. De woning wordt verwarmd door een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Een gebalanceerd ventilatiesysteem (mechanische luchttoevoer en -afvoer) met warmteterugwinning zorgen voor minimaal verlies van warmte en energie.

Omgevingsvergunning
Deze week hebben wij de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Altijd spannend wat de reactie zal zijn van de gemeente. Wij hopen op een positieve reactie, zodat wij verder kunnen werken aan de houten woning die goed aansluit op de rij en een knipoog maakt naar de bestaande werkplaats voor houtbewerking.

3D model: zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dakvlak en versterken het duurzame beeld van de woning

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!