In een prachtige tuin, 25 jaar geleden ontworpen volgens de uitgangspunten van The Dutch Wave (onder meer Henk Gerritsen en Piet Oudolf), staat een karakteristieke woning in cottage stijl. De nieuwe eigenaren willen vanuit de woning meer verbinding met de tuin en het omringende weidelandschap. Bovendien willen ze het aanpassen aan de eisen van de huidige tijd. Badkamer, keuken, isolatie en andere zaken moeten aangepast worden aan de woning die tijdens de inundatie in 1940 ongeveer 10 centimeter is verzakt.
De investering in een grondige verbouwing bleek hoog en dan nog zou de verbetering van de kwaliteit die ze voor ogen hadden niet voldoende zijn.
Na enkele maanden wikken en wegen is de knoop doorgehakt. Er wordt een nieuw huis gebouwd. Met moeite wordt afscheid genomen van het ruime, rietgedekte huis en wordt een nieuw huis gebouwd dat recht doet aan deze fraaie locatie.
De eerste stap in het ontwerpproces is het schetsontwerp. Deze fase is opgebouwd uit verschillende kleinere stappen. Eerst stellen wij de randvoorwaarden op en maken wij het Programma van Eisen (PvE). Aan de hand van het PvE maken wij een vlekkenplan, dat de basis vormt voor de schetsen van de indeling en de hoofdvorm van de woning.
Hieronder kun je hier meer over lezen.
1. Randvoorwaarden
Wat wil de opdrachtgever, wat mag en wat zijn de mogelijkheden binnen het beschikbare bouwbudget?
Vanuit de opdrachtgever
• Wat vinden zij belangrijk?
• Hoe leven zij?
• Welke stijl spreekt hen aan?
• Hoe zien zij de verbinding met de tuin en de natuur om zich heen?
Regels in bestemmingsplan en welstandsnota, bijvoorbeeld:
• Hoe hoog mag de woning worden? Op welke hoogte mogen de dakgoten komen
• Wat zijn de maximale afmetingen voor de woning? Welke materialen mogen er voor de gevel gebuikt worden?
Beschikbaar bouwbudget
Aan de hand van het budget kunnen wij een indicatie geven hoe groot het bruto vloeroppervlakte (BVO) en de bruto inhoud (BI) kunnen worden.
Keuzes over de prestaties, details en de afwerking van de woning (de complexiteit ervan) hangen daarmee samen en bepalen de definitieve bouwkosten.
2. Programma van Eisen (PvE)
Samen met de opdrachtgever maken wij een lijst met alle ruimtes die zij in hun nieuwe woning willen hebben. In dit PvE nemen wij ook op aan welke prestaties de woning moet gaan voldoen. Denk hierbij aan het energieconcept: wordt het een energieneutrale woning, een passiefhuis of energieleverende woning? Een uitstekend binnenklimaat, door gebruik van natuurlijke materialen en dampopen bouwen, is een standaard onderdeel van het energieconcept bij onze manier van werken.
Zijn de randvoorwaarden en uitgangspunten helder? Dan maken wij een ‘Vlekkenplan’. Daarin worden de posities van verschillende functies op de kavel en de relaties tussen de functies en ruimtes, bepaald. Hierbij leggen wij uit wat de voor- en nadelen van bepaalde keuzes zijn. Tijdens deze stap bespreken de volgende oplossingen op hoofdlijnen:
• De positie van het huis op de kavel
• Het uitzicht
• De vorm van het huis
• De oriëntatie van het huis op de zon
• De grootte van de ruimtes
• De plek van de ruimtes
• De verbinding van de ruimtes met elkaar
Het is een spannend en bijzonder proces, waarin de eerste grote stap is gemaakt in het ontwikkelen en identificeren van de toekomstige woning. De hoofdlijnen zijn bekend, nu maar verder groeien tot een volledig, volwassen huis!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!