Voorgevel verbouwing Utrecht

De omgevingsvergunning is verleend! In Utrecht zijn wij bezig met een verbouwing en verduurzaming van een rijtjeswoning uit 1920. Aan de woning is wat gedaan in de loop der jaren maar nooit op een holistische manier. De huidige bewoners begrijpen het belang van een totale aanpak. Dat was één van de redenen om voor ons te kiezen en uiteraard voor onze ecologische manier van werken. 

Herstellen, verbouwen en verduurzamen

Een verbouwing is altijd ook een goed moment om je huis te upgraden. Zo ook in dit geval. Er worden gelijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd om de eer terug te brengen in de voorgevel. De hele buitenschil wordt beter geïsoleerd met een voorzetwand en nieuwe kozijnen en glas. Daarnaast wordt de luchtdichtheid behoorlijk verbeterd. De indelingen op de begane grond en op de eerste verdieping worden verbeterd en er wordt een nieuwe badkamer geplaatst. De elektra wordt vernieuwd en alle wanden en plafonds worden gestuukt. 

Verbeteren ventilatie

Op de begane grond wordt een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW (Warmte-Terug-Winning) geplaatst. Vervuilde binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd via het toilet en keuken. De verse buitenlucht komt voorverwarmd naar binnen door de WTW (in de winter), zonder dat er warmte verloren gaat. Dit bespaart een hoop energie en zorgt voor een hoog comfort in huis. Op de eerste verdieping en op zolder wordt mechanische ventilatie geïnstalleerd met een natuurlijke toevoer. De mechanische afvoer haalt de vochtige lucht uit de badkamer en zorgt voor een onderdruk in huis. Door de onderdruk komt de verse lucht naar binnen via het rooster boven het glas.

Finti houten kozijnen

Alle kozijnen van de woning worden vervangen, behalve op zolder. Er is gekozen voor de duurzame en milieuvriendelijke houtsoort Finti. Deze gekookte houtsoort zorgt voor een betere isolatie dan hard hout, gaat net zo lang mee én komt uit Finland: drie keer zo duurzaam dus. Beneden zullen de kozijnen voorzien worden van triple glas. Drievoudig glas heeft een hoge isolerende werking en zorgt daarmee voor een hoog wooncomfort en energiebesparing. Op de eerste en tweede verdieping waar weinig wordt gestookt, wordt er gebruik gemaakt van dubbelglas in combinatie met glas ventilatieroosters.

Natuurlijke isolatie

Om de buitenschil beter te isoleren kan je kiezen voor buiten gevelisolatie of een binnen voorzetwand. Om de oorspronkelijke uitstraling van de voorgevel intact te laten hebben wij gekozen om te gaan isoleren aan de binnenkant. Het scheelt ook tijd, geld en moeite. Niet wekenlang overleggen met de gemeente en welstandcommissie over wat wel en wat niet kan. Uiteraard gebruiken wij voor beide systemen een ecologische biobased wandopbouw in combinatie met natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel, cellulose of vlaswol.

Details

De keuze van materialen is niet allesbepalend voor de isolatiewaarde: je moet ook weten hoe de combinatie van de verschillende lagen met elkaar werken. Hoe is de vochttransport in de constructie? Hoe zorg je voor goede luchtdichtheid met voldoende verse lucht? Welk ventilatiesysteem is het beste voor dit huis? Welke afstandhouders te gebruiken tussen de lagen van het glas? Voor een goed resultaat dienen de wensen van de opdrachtgevers, het budget, het ontwerp en de technische tekeningen en detaillering goed op elkaar afgestemd en uitgedacht worden. Wij geloven dat een goed begin het halve werk is. Voordat dat de aannemer aan de slag kan gaan, zorgen wij voor de benodigde ontwerpen, vergunningen, kennis en tekeningen zodat de begroting en de bouw als een geoliede machine zullen lopen. 

De komende jaren moeten er een hoop bestaande woningen verduurzaamd worden. Dit is de kans om het echt goed te doen. Dit is niet alleen fijn voor de bewoners en voor een betere kwaliteit van het binnenklimaat maar het is ook goed voor het milieu en een lage CO2 footprint. Heb jij (ver)bouwplannen? Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!