Eerste paal in de grond bij bouw biobased nieuwbouwwoning in Oosterwolde

Geheel volgens planning zijn half juli de palen in de grond geslagen van de biobased zelfbouw-woning in Oosterwold (Almere). Tijdens de bouwvak zullen Niek en Meike de voorbereidingen treffen voor alle rioleringen onder het maaiveld. Aan het eind van de bouwvak kunnen de betonwerkzaamheden voor de begane grond meteen beginnen. Als bouwbegeleider houden wij een oogje in het zeil vóór en tijdens de bouw. Wij helpen en ondersteunen bij het maken van laatste definitieve keuzes en zorgen dat we binnenkomende vragen over het uitvoeringsgereed ontwerp en technische aspecten snel beantwoorden.

Bescherming tegen hoogwater

Flevoland wordt bijna helemaal omringd door water, sterker nog, vroeger was het water. In Nederland lopen we risico op hoge waterstanden, door de rivieren, de zee en lokale regenwateroverlast. Helaas zal dit door de klimaatverandering alleen maar toenemen. Je kunt een stukje bijdragen om wateroverlast te voorkomen door een groene tuin, een groen dak en grijs regenwatersysteem. In de laatste weken is het duidelijk geworden dat een lokale regenbui heel veel schade kan veroorzaken. Wij moeten met een frisse blik naar het landschap en de stedelijke inrichtingen kijken. Daarnaast kun je er in het ontwerp van een woning ook rekening mee te houden. Oosterwold ligt gemiddeld 4 á 5 meter onder NAP. Water stroomt hierdoor moeizaam weg, vandaar dat het een goed idee is om woningen in dit gebied op een terp te bouwen. Als de woning op een verhoging wordt gebouwd voorkom je het risico onder te lopen tijdens een pittige regenbui. Het huis staat ongeveer tachtig centimeter boven het huidige maaiveld. De omliggende grond wordt ook iets verhoogd zodat de tuin als een glooiend landschap aansluit op de woning. Zo hoeven Niek en Meike niet gelijk zandzakken voor de deur te leggen bij elke code rood waarschuwing.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Niek en Meike? Lees dan ook de recensie over het proces en hun ervaringen tot nu toe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!