De recent opgeleverde woning in het Groene Hart, is uitgelicht in het vakblad Installatie. De vrijstaande, energie-efficiënte boerderette voldoet net niet aan de strikte Passiefhuiscriteria als het gaat om het totale maximale primaire energieverbruik van 120 KWh/m2 per jaar (ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparaten), maar komt daar wel bij in de buurt met 125 KWh/m2 per jaar.

We hebben bij het ontwerp rekening gehouden met een optimale oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon, een goede kierdichting en isolatie van de buitenschil. Uiteraard wordt in de woning gezonde, natuurlijke bouwmaterialen toegepast (houtvezel- en cellulose-isolatie en binnenafwerking van leemstuc). Samen met een geoptimaliseerd laag ventilatiedebiet en de ingebouwde plantenbakken in huis, blijft de vochtbalans onder alle omstandigheden tussen de ideale veertig en zestig procent (zie onderstaande diagram).

In het artikel van vakblad Installatie lees je meer over het ontwerp, de ventilatie, installatietechniek, simulatieberekeningen en 3D-modellen. Voor dit project werkten wij samen met Jan Geerts van BCD Advies.
Indirect Health Effects of Relative Humidity in Indoor Environments (E.M. Sterling 1985)