Piet en Caroline droomden al jaren over een eigen levensbestendig droomhuis. Met de toekomst en mantelzorg in het achterhoofd wilden ze het huis graag naast hun (schoon)ouders realiseren.

De tuin is groot genoeg om een tweede woonhuis neer te zetten maar eerst moet de gemeente meewerken aan het aanpassen van het bestemmingsplan.

Ruim acht jaar geleden hebben ze de eerste poging gedaan maar helaas is het toen niet gelukt. De aanvraag is afgewezen en de plannen weer in de koelkast gezet.

Ongeveer twee jaar geleden kwamen Piet en Caroline naar mij toe voor een ori├źntatiegesprek naar aanleiding van het artikel over de villa in Bosch en Duin in het tijdschrift Kavel en Huis. Ze wilde graag een lage woning met een souterrain welke mooi zou passen in de omgeving en de natuur.

Er was snel een klik en na een paar weken is een beperkte opdracht gegund: een preadvies boekje op schetsontwerp niveau met een stedenbouwkundige onderbouwing en motivatiebrief.

Gemeente Westvoorne en de welstandscommissie waren enthousiast over het referentieproject in Bosch en Duin maar het heeft meer dan een jaar geduurd voordat het ontwerptraject groen licht kreeg.

Foto’s van een huis zeggen meer dan 1000 woorden maar zelf het huis van buiten en binnen met eigen ogen zien is nog beter. Een jaar geleden heb ik een rondleiding georganiseerd in de villa in Bosch en Duin met dank aan de bewoonster Lenneke. Als je in deze boswoning rondloopt kan je het ruimtelijke gevoel ervaren, de lichtinval zien en het aangename binnenklimaat voelen.

Een paar maanden later is de volledige opdracht gegund. Ik mag aan de slag…

In de foto’s hieronder zijn twee artist’s impressions te zien met wat wij voor ogen hebben.

In de komende dagen wordt de omgevingsvergunning ingediend. Een reguliere procedure duurt 8+6 weken. Door de aanpassingen die in het bestemmingsplan moeten komen duurt het in dit geval 26 weken.

Die tijd kunnen wij gebruiken voor het aanbestedingstraject. Aannemersselectie, contractvorming en gunning vraagt ook veel tijd. Als je hier genoeg tijd voor neemt kan je zorgen voor een hogere kwaliteit voor een gunstigere prijs en een soepel bouwtraject zonder stress en vervelende verassingen.

Voor mij is het maken van een aantal extra stappen voor mijn opdrachtgever eigenlijk vanzelfsprekend. Ik zorg er graag voor dat de mensen het meeste waar voor hun geld krijgen. Het gaat niet alleen om een mooi ontwerp dat perfect in de omgeving past maar ook de functionaliteit, de bouwtechnische aspecten, de gezondheid en het binnenklimaat.

Steek je iets meer tijd en geld in het voortraject dan bespaar je tijdens het bouwproces veel en geniet je op die manier elke dag en elke seizoen meer van je huis.

Wil je de recensie van Piet en Caroline lezen over het proces tot nu toe?
Ga naar de recensie pagina.

(laatste update 27-01-2017)