
In Oosterwold zijn Niek en Meike vol enthousiasme bezig met de buitenbetimmering en binnenafwerking. Het was even spannend voor Niek of het helemaal zou passen zoals bedacht. Gelukkig kloppen alle tekeningen en de houtprofielen passen netjes op de hoogte van de kozijnen zonder hapjes te hoeven zagen. De woning ziet er al mooi, strak uit. De opdrachtgevers en zelf-af-bouwers zitten beide goed in de materie, werken veel samen en vragen actief naar de detaillering. Wij zijn trots op jullie Niek en Meike! Ga zo door!
Blowerdoortest
De woning is onlangs getest op luchtdichtheid met behulp van een blowerdoortest. Met een grote ventilator in de deuropening, wat meetapparatuur en een laptop wordt de luchtdichtheidsmeting gedaan. De ventilator zorgt voor over- en onderdruk in de woning. Daarna wordt er gemeten hoeveel lucht er weer verloren gaat door de woningschil. Bij overdruk wat naar buiten lekt, bij onderdruk wat door de naden en kieren binnenkomt. Er zijn twee verschillende methoden voor de meeting. De Qv10 of de N50.
De norm
De Qv10 is de Nederlandse meetmethode bij een drukverschil van 10 Pascal (uitgedrukt in dm³/s per m2 – liter lucht per seconde per vierkante meter). Drukverschil van 10 Pascal is te vergelijken met windkracht 2 à 3 Beaufort (Bft). Ongeveer windsnelheid van 10 km/u. Volgens het bouwbesluit mag een nieuwbouwwoning maximaal 1,0 dm3/s.m2 aan luchtlekken bevatten. Deze eis is niet erg ambitieus en onvoldoende om een energiezuinige woning te creëren. Een Qv10 waarde tussen de 0,40 en 0,60 dm3/s.m2 is in de Nederlandse woningbouw al enkele jaren min of meer de standaard. Maar ook dan gaat er nog veel energie verloren via de luchtlekken. Passiefhuizen (de meest energiezuinige bouwmethodiek) hebben doorgaans een Qv10 van minder dan 0,15 dm3/s.m2.
Een betere manier van meten
De N50 is een Duitse methode waar op veel hoger drukverschil wordt gemeten van 50 Pascal, vergelijkbaar met een windkracht van 4 à 5 Bft. Ongeveer windsnelheid van 30 km/u. met deze hogere drukverschillen wordt de gebouwschil pas echt beproefd. Bij de N50 wordt het ‘luchtverlies’ gemeten in inhoud per uur (m3 per uur). Er wordt een vergelijking gemaakt met hoeveel lucht inhoud heeft het huis en hoeveel lucht volume verloren wordt binnen één uur. Deze methode is veel nauwkeurig dan de Qv10 en is minder afhankelijk van de vorm en de verhouding inhoud en vierkante meters. De tollerantie voor bouwfouten is met de N50 methode veel kleiner. Hopelijk wordt deze meetmethode ook in de Nederlandse bouw geadopteerd.

Het wordt alleen maar beter…
Hierboven zie je de resultaten van de blowerdoortest van de woning van Niek en Meike op casco niveau. 0,173 dm3/s/m2 is een mooie resultaat voor een meting tijdens de cascofase. Bij oplevering na afwerking, stucwerk en schilderen zou de blowerdoortest een nog beter resultaat moeten geven. Nu nog en Qv10 onder de 0,15 dm3/s/m2 voor Passiefhuisniveau!
Het belang van goede luchtdichting
Luchtdicht bouwen in combinatie met een gebalanceerd ventilatiesysteem heeft wat ons betreft de voorkeur als we een kwalitatieve leefomgeving willen maken. Er zijn genoeg redenen om goed luchtdicht te bouwen. In de eerste plaats natuurlijk om het energiegebruik te verminderen. Daarnaast verbetert het binnencomfort door het verminderen van tocht. Er zijn ook bouwfysische redenen: voorkomen van vochtproblemen, vergroting van de geluidwering, minder stof en een betere hygiëne. Daarnaast verhoogt luchtdicht bouwen de brandveiligheid door het reduceren van branddoorslag. Meer weten over luchtdicht bouwen? Jan Geerts van BCD advies heeft de tien voordelen van luchtdicht bouwen voor je op een rij gezet. Wist je bijvoorbeeld dat het nog steeds goed is om in elke verblijfsruimte regelmatig een raam te openen? Natuurlijk vertellen wij jou graag meer over dit onderwerp.
Heb jij ook (ver)bouwplannen en wil je je eigen droomhuis realiseren? Je bent van harte welkom voor een gratis oriëntatiegesprek.