Voor Zwaluwe Prefab en Ontwikkeling hebben we het traditioneel rug-aan-rug woningconcept omgezet naar biobased.

Naar aanleiding van de eerste expert sessie is het duidelijk geworden dat de woningcorporaties op zoek zijn naar kleinere woningen op hoge dichtheid. Als je meer woningen kan bouwen per hectare heb je minder grond nodig en zijn de grondkosten lager per eenheid. Samen met Zwaluwe hebben wij een nieuw woningconcept rug-aan-rug in combinatie met galerijwoningen bovenop ontwikkeld, waarbij we gebruik maken van houtskeletbouw wanden en dak, CLT-vloer en biobased isolatiematerialen. Het resultaat: efficiënte, betaalbare en gezonde woningen met een compacte voetafdruk.

Er is veel behoefte aan kleinere woningen voor bijvoorbeeld starters, senioren en alleenwonenden. Het rug-aan-rug woningconcept van Zwaluwe Prefab hebben wij daarom verder doorontwikkeld met een optopping. In de bovenste galerijwoningen kunnen mensen gelijkvloers en goedkoper wonen. De indeling is zeer efficiënt en de voetafdruk compact. Doordat de woningen alleen een balkon hebben, en geen tuin, kunnen de woningen verder gestapeld als gewenst.

Het energieconcept is ontwikkeld in samenwerking met Carl-Peter Goossen van Bouwnext. Het doel: en laag energieverbruik met minder installatie en een hoog comfort, waarbij het zowel in de zomer als winter aangenaam wonen is. De bouwfysische eigenschappen van natuurlijke bouwmaterialen, zorgen ervoor dat installatie-arm bouwen mogelijk is. Voor de woningcorporaties heeft een laag energieverbruik ook een extra voordeel: zij mogen een hogere huur vragen wanneer de energielasten voor huurders lager zijn. Deze regel, EnergiePrestatieVergoeding (EPV), bestaat als compensatie voor de hogere bouwkosten. Een voordeel voor de bewoners, corporatie en het milieu. De woningcorporatie zorgt voor een goed geïsoleerde woning met lage energiebehoefte. Op het dak wordt elektriciteit opgewekt door PV-panelen voor het dagelijks gebruik van de bewoners. Door deze extra investering mag de corporatie een extra huur van 90 cent á € 1,20 per m2 per maand vragen, aan de hand van de getroffen maatregelen. De bewoners hebben en lagere maandlasten en betalen onder de streep minder woonlasten per maand (huur en energie). Een mooie stimulans om meer energiezuinig te te bouwen, wat goed is voor mens en milieu!

Daarnaast kan er voor dit innovatieve concept een subsidie aangevraagd worden via de MIA en Vamil regeling. Daardoor krijgt de woningcorporatie een betere gebouwkwaliteit voor dezelfde prijs als traditionele bouw.

In houtbouw kan dit woningconcept in korte bouwtijd neergezet worden. En dat is nodig in een tijden van woningtekort. In het ontwerp is gekozen voor kwalitatieve, onderhoudsarme gevelafwerking, wat het op lange termijn, door minder onderhoud, goedkoper maakt. Het ontwerp heeft zoals bovengenoemd vele voordelen voor zowel woningcorporatie als bewoners als milieu: een win-win-win situatie.

Als volgende stap kijken we naar beschikbaarheid van grond voor dit nieuwbouwproject.
Ben jij werkzaam bij een woningcorporatie en is er interesse om dit concept neer te zetten?
Maak dan een afspraak en we vertellen graag meer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!