Piet en Caroline droomden al jaren over een eigen levensloopbestendig huis. Met het oog op de toekomst en de mantelzorg voor hun ouders in het achterhoofd, wilden ze hun huis graag op het perceel naast het huis van hun (schoon)ouders realiseren.

Het perceel ligt mooi aan de rand van het bos en de duinen bij het Oostvoornse Meer. De tuin is ruim genoeg voor een extra woning, maar hoe kun je zorgen dat je een tweede huis mag bouwen op een perceel?

Voor elk stuk grond in Nederland is een bestemmingsplan. Daar staat in wat je mag bouwen, welke voorschriften er gelden en wat de regels zijn.

Als je een stuk grond met bestemming ‘tuin’ wilt wijzigen naar bestemming ‘wonen’, dan moet je daar goede argumenten voor hebben om de gemeente te kunnen overtuigen. Een wijziging in het bestemmingsplan aanvragen is vaak een lang traject dat minimaal anderhalf duurt, en soms nog langer.

Voorgevel

Groen licht

NarrativA architecten was eind 2014 al betrokken bij een principeverzoek (pre-advies) bij gemeente Oostvoorne. Wij hebben naar de mogelijkheden gekeken van de situering van de woning op de kavel, de voorwaarden in het bestemmingsplan bestudeerd waaraan we met het ontwerp en de ruimtelijke onderbouwing moesten voldoen, inclusief een pedicure praktijk.

Het duurde meer dan twee jaar voordat wij groene licht ontvingen om verder te gaan met het ontwerp en de omgevingsvergunning. Gelukkig hebben wij de omgevingsvergunning aangevraagd en ontvangen in 2018, voor de stikstofchaos die de laatste paar maanden het land en de media beheerst. Deze woning ligt namelijk tussen de Voornes duinen naast een natuurgebied onder de natura 2000, waar op dit moment de stikstof uitstoot nauwkeurig wordt bekeken.

Linker zijgevel

Eigenheid

Het huis is geïnspireerd op een eerder ontwerp van ons in de bossen van Bosch en Duin. Niettemin wordt elk huis uniek, omdat het het DNA van zijn opdrachtgevers bevat en opgroeit op een bepaalde locatie. Net als ‘broers’ en/of ‘zussen’ van elkaar; kinderen van hetzelfde gezin: er zijn parallellen, én elk kind heeft zijn/haar eigen karakter, talenten en uiterlijk.

In het ontwerp van deze woning is rekening gehouden met de wens van de naastliggende buren om zo laag mogelijk te bouwen. In het riante souterrain is er ruimte voor de praktijk van Caroline, een grote slaapkamer met genoeg inbouw kastruimte, een ruime badkamer en een wasruimte.

De wachtruimte voor de praktijk bevindt zich op de begane grond en is voorzien van een traplift voor de cliënten die mindervalide zijn. De begane grond van de woning is één meter boven het maaiveld gesitueerd, waar een ruime leefruimte is gecreëerd, met de eetkeuken en woonkamer in één. Door de openslaande deuren kom je uit op een terras op het westen met uitzicht op de duinen.

Achtergevel

Droomhuis Inmiddels is het huis opgeleverd en de verhuizing kan beginnen. Laatst heeft Caroline verteld dat alles waar ze van droomde en waar ze vanaf het begin op hoopte, ook waar is geworden, en nog beter. Zeker fijn om te horen!

Nu mag het huis worden ingericht en klaargemaakt voor het dagelijkse leven. Wil je meer weten over de samenwerking van Piet en Caroline met NarrativA? Lees het verhaal over hun proces op hun recensie pagina.

Doorsnede traphal en souterrain

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!