Bouwbord van ecologische biobased woning in Haarlem

De omgevingsvergunning is nog maar net onherroepelijk geworden en er was al een feestelijk moment in Haarlem: de eerste paal zit in de grond! De start van de bouw werd gevierd met de opdrachtgevers en hun (klein)kinderen.

Aannemer van eigen woning

De opdrachtgevers, Gerrit en Margaret, hadden tot voor kort een eigen aannemersbedrijf maar zijn nu met pensioen. Als kers op de taart van een mooie carrière besloten ze om hun eigen droomhuis te bouwen op de vertrouwde en mooie locatie waar hun aannemersbedrijf gevestigd was. De nieuwe woning komt op de plek van de oude werkplaats. Het kantoorgebouw naast de oude werkplaats, blijft bestaan en wordt verbouwd tot een woonhuis.

Eerste paal in de grond bij bouw biobased nieuwbouwwoning in Haarlem

De eerste paal wordt in de grond geplaatst

Eerste paal

De stalen buispalen zijn ongeveer zes meter diep, (3x2m), in de grond gebracht met een mini heistelling. Zo’n buis is 2 meter lang. Aan de onderkant is de staalbuis dicht met een voetplaat en wordt door gewicht (valblok) de bodem ingeslagen. Dit is vaak de werkwijze in stedelijk gebied omdat er geen groot materieel nodig is en de overlast van trillingen beperkt wordt.

Gestorte betonvloer in Haarlem

De betonvloer wordt gestort

De begane grondvloer is vorige week gestort en het stellen van de onderregel voor de HSB-wanden kan beginnen. Door de oververhitte bouwwereld duurt de levering van sommige bouwmaterialen langer dan normaal. Voor de levering van de gelamineerde spantconstructie moeten wij toch wachten tot oktober, november. Gerrit is ondertussen bezig met het naastliggende pand en het inkopen van alle benodigde bouwmaterialen. Het SLS-hout voor het stijl- en regelwerk is ingekocht en wordt op maat afgekort voor de HSB-wanden en vloeren. In de naast gelegen hallen, wordt alles bewaard voor de bouw.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Gerrit en Margaret? Lees dan ook de recensie over het proces en hun ervaringen tot nu toe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!