Biobased bouwen is in de laatste jaren razend populair geworden binnen de Nederlandse bouwwereld. Bij NarrativA hebben wij al 20 jaar ervaring met het ontwerpen en realiseren van biobased projecten. Als je informatie zoekt over het thema, vind je een mengsel van feiten en fabels. Rondom de eigenschappen van natuurlijke materialen, de toepassingen ervan en het effect op het binnenklimaat zijn veel tegenstrijdige verhalen te vinden.

Wees kritisch, werk constructief

Wij houden van informatie onderzoeken en van feiten die je met een berekening kan aantonen. Onze lat ligt hoog voor alle producenten en leveranciers. Biobased of traditioneel, groen of grijs, hergroeibaar of circulair, wij voelen het aan de tand. Een mooi verhaal is leuk, maar wij willen begrijpen, berekenen en bevestigen. Wij leven in een nieuw tijdperk van ongelofelijk veel informatie op één klik afstand. Het is een vak apart om het kaf van het koren scheiden.

vacature technisch ontwerper

Wij hebben veel geleerd door de jaren heen van collega’s, adviseurs en opdrachtgevers. Hoe mooi is het om bijna 200 eerstejaarsstudenten te informeren en te laten zien welke feiten wij kunnen gebruiken. Hergroeibare materialen hebben voor- en nadelen. Met de juiste informatie kunnen wij deze bijzondere materialen goed toepassen. De getallen achter de materiaalkunde in combinatie met natuurkundige fenomenen maken het beeld compleet.

Binnen twee uur kregen de toekomstige collega’s onder andere te horen over een houtskeletbouw (HSB) wandopbouw. Daarbij vergeleken we de traditionele uitvoering met een biobased variant.
Hoe kan het dat bij een gelijke warmteweerstand (Rc-waarde), de faseverschuiving per wandopbouw zo verschilt?

Het belang van bouwfysica

Door je te verdiepen in de bouwfysica, zijn er geen geheimen meer. De vergelijking van verschillende isolatiematerialen, met bekende producteigenschappen zoals: warmtegeleidingscoëfficiënt – Lambda-waarde (λ), Rd-waarde (warmteweerstand materiaal), Rc-waarde (warmteweerstand constructie), soortelijke massa (dichtheid kg/m3), soortelijke warmte capaciteit cm (Joule/kg.K), volumieke warmte capaciteit cv (Joule/m3.K), dampdiffusieweerstand (µ-waarde) en faseverschuiving in uren, geeft een duidelijke verklaring waarom het gebruik van biobased isolatiematerialen zo gunstig is.

wandopbouw in 3D

Traditionele wandopbouw (links) en biobased ecologische wandopbouw (rechts).

faseverschuiving

Elke wandopbouw met zijn eigen faseverschuiving en temperatuuramplitude. 

Het hele verhaal

Het verklaart waarschijnlijk ook waarom de productinformatie van synthetische en op aardolie gebaseerde isolatiematerialen vaak niet volledig verstrekt wordt. Met lede ogen zien wij hoe de Nederlandse wetgeving wordt gedomineerd door regels die zijn bedacht om de traditionele isolatiefabrikanten vrij spel te geven. De biobased, ecologische en milieubewuste isolatiefabrikanten worden voorlopig vaak nog ondergewaardeerd binnen bepaalde normen en berekeningen, alsof iemand bewust stokken in hun wielen steekt.
Is het echt zo?

Samen met Gideon, the building transition tribes, proberen wij door onderzoek, feiten en cijfers gelijkspel te creëren over ieder materiaal.

Kennis is macht, kennis delen is kracht!