De lezing bij over biobased passiefhuizen op het Hof van Cartesius – Utrecht. Foto’s: Wilco Machielse – woongezond experience 

De VIBA (Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur) bestaat al 45 jaar! VIBA is een levendig platform waar ik zelf als jonge architect veel kennis, gedachtegoed en praktische ervaring heb opgedaan. In 2019 ben ik een actief lid geworden en kom ik wat vaker naar het VIBA-café, praktijk-café of een excursie. Onlangs was ik uitgenodigd om zelf een lezing te geven over een bijzonder project van NarrativA. Een biofilisch en energiezuinig huis zonder ruimteverwarming. Een huis waarbij je geen stress krijgt van je eindjaars energienota maar geld terug krijgt van je energiebedrijf. Wie wilt dat niet? De interesse was groot, met een volle zaal van ruim 40 mensen.

Naar de lezing kwamen architecten, bouwkundigen, adviseurs en andere professionals, maar ook geïnteresseerde particulieren. De lezing ging specifiek over het Passiefhuis in Haarlem. Het is een redelijk groot huis met een inhoud van meer dan 1000 m3 en maar liefst 20 PV-panelen. Hoe ontwerp je een dergelijk huis en met welke biofilische en energetische concepten? Wat zijn de 7 belangrijke aspecten van het passiefhuis concept? Welke technieken heb je hiervoor nodig? Wat zijn de extra voordelen van energiezuinige gebouwen combineren met biobased materialen? En hoe verklaar je de ‘verhalen’ over de toegevoegde waarde van de natuurlijke materialen?

Een leven lang leren

Door mijn achtergrond in de exacte vakken, veel nieuwsgierigheid en zelf zoeken naar wetenschappelijke antwoorden op het gebied van bouwfysica en natuurkundige fenomenen van de natuur, heb ik in der loop der jaren veel kennis opgebouwd op het ecologische vakgebied. Wat is gewoon een ‘broodje aap’ en wat is echt waar? Hoe werkt het en hoe kunnen wij goed gebruik maken van alles wat de natuur aan ons te bieden heeft, zonder de natuur kapot te maken?

Tijdens de lezing leerden de deelnemers meer over het ontwerpen van een passiefhuis op een biobased manier. De standaard principes van passiefhuis zijn al bij veel professionals bekend, daarom gingen we een stap verder. Zodoende behandelden we de extra voordelen van een biofilisch ontwerp. Welke extra voordelen zijn er te behalen met de natuur? We zijn dieper ingegaan op aspecten zoals faseverschuiving en nachtventilatie in combinatie met planten en een lichtschacht. Ook de CO2 voetafdruk bij het bouwen van een biofilisch passiefhuis kwam aan bod. Bij deze bouwwijze is de effect op het milieu vrij klein, met een laag ecologische voetafdruk en zelfs een negatief CO2 voetafdruk, wat dus best positief is. In het gebouw wordt er veel CO2 vastgelegd in de verschillende bouwdelen en de isolatie. Door goed te isoleren is er weinig energie nodig om het huis op te warmen of te koelen. Dat is met de huidige energieprijzen natuurlijk heel fijn voor de portemonnee.

De reacties waren erg positief: een bouwfysicus gaf aan het leuk te vinden om te merken dat een architect zo veel over bouwfysica af wist. En, naar zijn idee klopte alles gelukkig ook. Dat is altijd fijn om te horen!

Wil jij je ook verder verdiepen in Biobased Bouwen? In 2023 verzorg ik samen met Christiaan een masterclass Biobased Bouwen bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus). De cursus is bedoeld voor professionals die al wat kennis hebben van het onderwerp en zich graag meer willen verdiepen in de materie.

Met dank aan Wilco Machielse van woongezond experience voor de leuke foto’s. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!