Over Warmteplan
Wat is houtvezel en wat is cellulose?
Deze materialen bieden de unieke combinatie van winterisolatie, zomerkoeling, geluidisolatie en vochtregulering. Warmteplan heeft deze materialen, tezamen met internationale kenniscentra en gerenommeerde internationale producenten, gecombineerd tot complete vloer, dak en gevel concepten. Dit zijn hedendaagse concepten, berustend op vertrouwde natuurlijke principes, incl. winddichting, luchtdichting, koudebrug onderbrekende I-balken, wandverwarming en binnen- en buiten afwerking.
10 belangrijke redenen
1. Goede isolatiewaarden
Houtvezel- en cellulose-isolatie hebben hoge isolatie waarden. Dat betekent dat houtvezel en cellulose zeer goed isoleren in winter en zomer en daarmee sterk bijdragen aan besparing van energiekosten. Elk isolatiemateriaal heeft een gedeclareerde isolatiewaarde, uitgedrukt in een warmtegeleidingscoëfficiënt, de lambda-waarde. Hoe lager dit getal, des te beter de isolatiewaarde. De Lambda-waarde van houtvezeldekens is 0,036 W/mK, van houtvezelplaten 0,039 à 0,044 W/mK en van cellulose 0,037 W/mK.
2. Winter- en zomerisolatie
Het is niet alleen belangrijk dat er geïsoleerd wordt om in de winter de warmte binnen te houden en zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Het is minstens zo belangrijk om de zomerse warmte buiten te houden (onder het dak en achter de gevelbekleding kan de temperatuur heel hoog oplopen naar 70 à 80 graden). De Lambda-waarde van een isolatiemateriaal zegt daarom niet alles, ook moet je letten op de warmtecapaciteit. Het binnendringen van de warmte kan in een goed geïsoleerde constructie met voldoende warmtecapaciteit eenvoudig uitgesteld worden (faseverschuiving) tot wel 12 à 18 uur. Koelen verbruikt zeer veel energie. Relatief gezien meer dan verwarmen in de winter. Houtvezel en cellulose beschikken over een hoge thermische massa om zowel in de winter als in de zomer het comfort in het gebouw aangenaam te houden bij zo weinig mogelijk energieverbruik. Lees hierover ook ons artikel over faseverschuiving in het vakblad Bouwwereld.
3. Geluidsisolatie
Houtvezel en cellulose bieden een zeer goede geluidsisolatie en aangename akoestiek in de ruimte. Cellulose geeft daarbij de allerbeste waarden. Cellulose bereikt bij plafonds gevuld met 220mm isolatiemateriaal een betere geluidsisolatie dan plafond met 220mm minerale wol (test TGM Wenen: nr. VA AB 11961). Dus waar geluidisolatie een belangrijke rol speelt heeft cellulose de voorkeur. Om deze reden wordt cellulose ook veel gebruikt voor akoestisch spuitwerk in kantoren en winkels. De uitstekende geluidsabsorptie zorgt voor een plezierige akoestische beleving van elke ruimte. Recent heeft AcoustIQ BV (een zusterbedrijf van Warmteplan) deze biobased akoestische oplossing, genaamd Sprayplan, laten opnemen in de Nationale Milieu Database (NMD).
4. Uitstekende vochtregulatie
Er zijn geen betere producten dan houtvezel en cellulose om met vocht om te gaan in de isolatie, zodat dit geen schadelijke gevolgen voor isolatie en constructie heeft. Het is niet alleen zeer waterdamp-doorlatend, maar kan ook vochtigheid bufferen. Het is met deze producten goed mogelijk om zonder dampremmer te werken en een goede vochthuishouding te creëren. Houtvezel en cellulose nemen het vocht als damp op in de vezels (kunstmatige producten doen dit niet) en verspreiden het over het materiaal zodat het gemakkelijk uitademt uit de dampopen constructie. Hierdoor is er wel sprake van een theoretisch dauwpunt maar wordt deze in de praktijk door het materiaal zelf al opgelost.
5. Vormvast en vormbaar
Zowel houtvezel als cellulose zijn in plaatmateriaal (isolatiedekens) alsmede in vlokkenvorm te verkrijgen. Isolatiedekens worden met een geringe overmaat in de constructie geklemd. Houtvezel isolatiedekens blijven in vorm zonder dat het naast inklemmen ook mechanisch bevestigd moet worden. Houtvezel isolatieplaten zijn hard en stevig, waardoor deze platen gebruikt kunnen worden als dekkende laag om een constructie af te schermen.
Bij het gebruik van cellulose wordt juist vaker gebruik gemaakt van inblaasbare vlokken. De vlokken worden onder spanning ingeblazen in holle ruimtes in de constructie. Door de juiste inblaasdruk en met voldoende ervaring zijn de vlokken in alle hoeken te krijgen. Door deze eigenschap zijn de vlokken ook zeer geschikt voor na-isolatie van oudere scheve constructies of rondom ronde sporen. Isolatiedekens zouden niet optimaal de holle ruimtes vullen en met vlokken dit wel lukt. Door de stabiliteit van het materiaal blijft het na inblazen de eigen vorm behouden en vult het geheel de ruimte zodat er geen luchtkamers ontstaan.
6. Gering snijverlies
Doordat het materiaal in dekens en platen klemmend wordt aangebracht met een goede vulling is er nagenoeg geen afval. Zachte materialen zijn makkelijker in de omgang en hebben minder snijverliezen. Ook kleinere stukken zijn weer goed in de constructie aan te brengen. Het inblazen van isolatiemateriaal zoals cellulose of houtwolvezels geschiedt uiteraard zonder afval.
7. Gemakkelijk en snel te verwerken
De platen en dekens zijn eenvoudig met regulier houtbewerking-gereedschap te verwerken en zijn ten gevolge van hun vormvastheid snel en eenvoudig aan te brengen. De cellulosevlokken worden ingeblazen en vullen gemakkelijk en snel alle hoeken en gaten van de te vullen vakken. Moet je veel isoleren in een project, dan is inblazen de meest efficiënte manier van isoleren. Wist jij bijvoorbeeld dat alle gevels en daken van onze Houten woning in de polder binnen één werkdag door slechts twee man zijn geïsoleerd!
8. Natuurlijk duurzaam
De houtvezel- en cellulose-isolatiematerialen zorgen niet alleen voor natuurlijke duurzaamheid, maar zijn ook natuurlijk duurzaam*. Deze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen met een hoge bijdrage aan het milieu (CO2-negatief), te hergebruiken, te recyclen of (onschadelijk) terug te geven aan de natuur (C2C = cradle-to-cradle).
* Additieven
Veel biobased bouwmaterialen zijn helaas niet 100% van natuurlijke bron, maar bevatten een klein aandeel hulpstoffen (additieven).
Harde houtvezelplaten zijn meestal voorzien van een lijmstof, bijvoorbeeld polyurethaanlijm (PU). Deze PU-lijm maakt de plaat steviger en verhoogt de brandwerendheid. Harde houtvezelplaten, bedoeld voor de buitenkant van een gevel- of dak-pakket, zijn ook behandeld met een parafine wax zodat deze platen waterafstotend zijn. Het gehalte kunstmatige toevoegingen in houtvezelplaten bedraagt ongeveer 5%. Ter vergelijking, dat is nog altijd 95% minder kunstmatige grondstoffen dan een PIR-isolatieplaat.
Additieven die traditioneel vaak worden toegevoegd aan cellulose isolatie zijn boorzuur, borax of magnesiumsulfaat. Er wordt tussen de 5 en 12 procent toeslag stoffen toegevoegd. De behandeling met zouten maakt cellulose onaantrekkelijk voor ongewenst gedierte, beschermt tegen schimmel bij eventueel overtollig vocht (lekkage e.d.) en maakt het isolatiemateriaal brandvertragend. Momenteel is er ook cellulose met milieuvriendelijker additieven zoals klei leverbaar (ook bij Warmteplan), waarmee de milieuscore nog verder verbeterd wordt, echter de brandwerendheid en schimmelwerendheid wel wat afneemt. Hiermee gedraagt het zich meer als ingeblazen houtvezels: deze hebben doorgaans ca. 5% ammoniumsulfaat als additief.
Enkele cellulose fabrikanten, zoals Thermofloc, leveren ook boraatvrije cellulose. De brand- en schimmelwerendheid van dit product is echter ondermaats voor sommige toepassingen.
Regenzeker onderdak van Gutex Ultratherm op het NarrativA passiefhuis in Haarlem.
9. Comfort verhogend
Duurzame biobased isolatiematerialen zorgen voor meer comfort en een gezonder binnenklimaat in huis. Vanuit het perspectief van gezondheid is er reden om biobased materialen te prefereren boven conventionele isolatiematerialen. Natuurlijke materialen met hun specifieke eigenschappen als houtvezel- en cellulose-isolatie werken comfort verhogend: ’s winters warm, ’s zomers koel, dag en nacht stil en een constante luchtvochtigheid. Comfort is een gevoel, geen techniek, vandaar dat dit lastig in cijfers uit te drukken is. Gelukkig gingen vele anderen ons voor en spreken de ervaringen voor zich.
10. Goede investering, bewezen oplossing
Meestal is isoleren een eenmalige investering (geen kostenpost!). Met houtvezel en cellulose investeer je in een gezond en comfortabel binnenmilieu én in bewezen bouwfysisch veilige constructie met een zeer lange levensduur. Ook financiële instanties, zoals de Triodos Bank, stimuleren de keuze voor biobased bouwen omdat zij er in geloven.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!