Op 14 november vond de Houtdag plaats in het Zaantheater te Zaandam. Houtbouw is volop in ontwikkeling en tijdens deze dag kwamen professionals bij elkaar om te leren, geïnspireerd te worden en te netwerken. Uiteraard waren wij ook aanwezig. Het programma was goed gevuld met interessante lezingen van verschillende, inspirerende sprekers en uiteraard de prijsuitreiking van de Nationale Houtbouwprijs.

Bouw en klimaat

Zo sprak klimaatdeskundige en RTL weerman Reinier van den Berg over hoe houtbouw een onderdeel kan zijn van de oplossingen rondom de klimaatproblematiek. Daarnaast ging hij in op het belang van het gebruiken van gecertificeerd hout. Het is goed om te zien dat publieke figuren uit het weer, zich inzetten voor oplossingen. Ook weerman Gerrit Hiemstra bouwde zijn huis volledig met natuurlijke ‘biobased’ materialen en is actief op het terrein van klimaatneutraal en biobased bouwen.

Circulariteit in de bouw

Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie gaf een interessante lezing over losmaakbaarheid binnen de bouw. Dit gaat niet alleen over hergebruik bij sloop, maar ook over meerwaarde in onderhoud en aanpasbaarheid van huidige gebouwen. Vooral met hout is losmaakbaarheid goed te realiseren. Bij het ontwerpen van gebouwen, moet nagedacht worden over de flexibiliteit die voor dat gebouw nodig is. Dan kan er bepaald worden welke circulaire, losmaakbare oplossingen er geschikt zijn. De combinatie van houtbouw met staalverbindingen, zoals bij The Natural Pavilion, is bedoeld om meermalen uit elkaar te halen en herbouwen. Als het ‘herplaatsen’ van een gebouw maar één of twee keer in de levensduur van het gebouw te verwachten is, dan zijn de ‘CO2 kosten’ van een staalverbinding waarschijnlijk overbodig. Hout kan best zonder toevoeging van staal, zo bespaar je veel in de CO2 uitstoot en ook in de kosten.

The Natural Pavilion op de Floriade Expo in Almere.

The Natural Pavilion op de Floriade Expo in Almere. Door: Noordereng Groep & DP6 architectuurstudio. (bron: thenaturalpavilion.eu)

Van elkaar leren en impact maken

Ook interessant was de lezing Greg Howes, mede-eigenaar van Cut My Timber. Cut My Timber is een houtverwerkingsbedrijf gevestigd in Portland (VS). In de Verenigde Staten wordt er wel veel met houtbouw gewerkt, maar vaker op locatie dan geavanceerde prefab elementen zoals in Europa. Cut My Timber doet dit anders, voor inspiratie kijken zij veel naar de Europese, en dan vooral naar de Duitse markt. Het bedrijf is relatief klein, het team bestaat uit 5 mensen. Toch hebben ze veel impact gehad op de houtbouw in Amerika en realiseren ze grote projecten. Voor ons natuurlijk erg inspirerend en bevestigend dat wij ook impact kunnen maken met onze trainingen, samenwerkingen en projecten. We helpen andere bedrijven graag met de stap naar biobased te maken, voor nog meer impact.

Nationale Houtbouwprijs: particulier, zakelijk en seriematige houtbouw

Een awarduitreiking kon natuurlijk niet ontbreken. Ook een project van ons was genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs. Helaas hebben wij niet gewonnen, maar iedereen toch bedankt voor het stemmen voor de publieksprijs! Volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw door twee leuke projecten in te dienen. We feliciteren de winnaars met deze mooie erkenning!

Winnaar Houtbouwprijs op podium

Het regiokantoor Alliander in Amsterdam Westpoort won de Nationale Houtbouwprijs. (Bron: het Hout Blad)

En, onze prijs hebben we alsnog binnen… de bewoner van het door ons ingediende project, stuurde ons het volgende bericht naar aanleiding van de prijsuitreiking:
“Our house is price winning for the most enjoyable, comfortable, cosy and pleasant house!”
Dat is natuurlijk het mooiste compliment en waar je het voor doet als architect!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!