Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt wordt er in de bouw traditiegetrouw een vlag op het dak geplaatst. De timmermannen hebben het goed gedaan en hebben een feestelijk moment verdiend met (nul procent) bier. Dit heet pannenbier. Onlangs was het tijd voor ‘Pannenbier’ in ’t Groene Hart, want de bouw gaat voorspoedig! De aannemer loopt zelfs een week voor op de planning. Dat is in de huidige situatie met tekorten aan materialen en personeel in quarantaine, extra bijzonder!
Samen met bouwbedrijf van Engen: de aannemer Jan-Willem, timmermannen, projectleider, voorbereider en opdrachtgevers hebben we het pannenbier gevierd.

Volendamse muts

Het ontwerp van de woning wordt goed zichtbaar. Je ziet dat het geknikte dak de vorm heeft van een Volendamse muts, zoals de bijnaam die dit ontwerp heeft gekregen.

Voortgang

Als directievoerders gaan we bijna elke week langs op de bouwplaats. De vorige keer was de elektrische hijskraan bezig met het plaatsen van de dakelementen. Deze dakelementen zijn ook gemaakt door bouwbedrijf van Engen. Zij besteden extra aandacht aan de luchtdichtheid van alle onderdelen en aansluitingen. Het is mooi om te zien hoe gedreven de timmermannen daarin zijn.

Luchtdichtheid

De inspanningen voor het goed luchtdicht maken van de woning, zullen merkbaar zijn in de luchtkwaliteit van de woning en de benodigd energie voor verwarming en kolen door het jaar heen. Een van de belangrijke momenten is de blowerdoortest bij het casco oplevering. . Een blowerdoortest is een luchtdichtheidsmeting met een grote ventilator in de deuropening. De ventilator zorgt voor over- en onderdruk in de woning. Daarna wordt er gemeten hoeveel lucht er weer verloren gaat door de woningschil. Bij overdruk wat naar buiten lekt, bij onderdruk wat door de naden en kieren binnenkomt.

Op bovenstaande detailtekening zie je de punten waar compressieband en luchtdichte tape worden gebruikt.

Isolatie, dampopen constructie maar luchtdicht

De resultaten van de test zullen we nog met jullie delen, maar we weten al dat de woning een veel hogere luchtdichtheid zal hebben dan de minimum geëiste waarde volgens het Bouwbesluit. Zowel in de detaillering en tekeningen als in de uitvoering, wordt er zorgvuldig aandacht aan besteed. De investering van tijd en materialen hiervoor, betaalt zich terug in een dampopen constructie met extreem luchtdichte woningschil. Hierdoor vindt er minder warmteverlies plaatst, de relatieve luchtvochtigheid in huis is goed en ervaren de bewoners een fijner binnenklimaat. De winst die je met het perfectioneren van de luchtdichtheid kunt behalen, is met iets hogere isolatieverbetering niet te realiseren.

Op de hoogte blijven van de bouwontwikkelingen van dit ecologische droomhuis en onze andere projecten? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Op bovenstaande foto zie je de compressieband voor een hoge luchtdichtheid. De luchtdicht tapen worden later aan de binnenzijde afgeplakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!