Duinwoning Oostvoorne

Levensloopbestendige woning

Duinwoning Oostvoorne

In een natuurgebied grenzend aan de duinen van Oostvoorne staat het gerealiseerde droomhuis van Caroline en Piet. De lage woning met sfeervolle plint van natuursteen past mooi in de omgeving. 

Het houtskeletbouw huis is ecologisch gebouwd met natuurlijke materialen. Het ontwerp is geïnspireerd op een eerder project van NarrativA: de boswoning in Bosch en Duin.

Piet en Caroline droomden al jaren over een eigen levensloopbestendig droomhuis. Met de toekomst en mantelzorg in het achterhoofd wilden ze het huis graag naast hun (schoon)ouders realiseren.

De tuin is groot genoeg om een tweede woonhuis neer te zetten maar eerst moest de gemeente meewerken aan het aanpassen van het bestemmingsplan.

Ruim tien jaar geleden hebben ze een eerste poging gedaan, maar helaas is het toen niet gelukt. De aanvraag werd afgewezen en de plannen werden in de koelkast gezet.

Ongeveer 5 jaar geleden kwamen Piet en Caroline naar mij toe voor een oriëntatiegesprek naar aanleiding van het artikel over de villa in Bosch en Duin in het tijdschrift Kavel en Huis. Ze wilden graag een lage woning met een souterrain welke mooi zou passen in de omgeving en de natuur. Het was de moeite waard om die droom na te jagen. Nu wonen ze zoals ze graag wilden en zelfs nog beter. 

Duinwoning Oostvoorne

Jaar:
2020

Locatie:
Oostvoorne

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
195 m2

Project architect:
Shai van Vlijmen

Project team:
Vincent Postma
Julen Barrientos
Veronica Fernandez
Amaia Monge
Beñat Cabrera
Hans Klanker

Aannemer:
Bouwbedrijf van der Meulen

Fotograaf:
Joni Israeli Fotografie

 

Levensloopbestendig huis om samen oud in te worden

Door een souterrain toe te passen is de woning laag gebleven en ligt het hoogste punt van het dak 5,60 meter boven het maaiveld. Het souterrain zelf steekt één meter boven het maaiveld uit.

Op de begane grond zijn de woonkamer en een ruime eetkeuken. Door openslaande deuren in de woonkamer heb je toegang tot een ruim en verhoogd terras, met prachtig uitzicht op de tuin en de duinen.

Een slaapkamer en badkamer zijn in het souterrain geplaatst. Ook is er in het souterrain ruimte voor een praktijk, die via een ‘geheime’ deur vanuit het privégedeelte te bereiken is. De praktijkruimte heeft ook een eigen entree, op niveau van de tuin, en een wachtkamer, zodat die los van de woning gebruikt kan worden. Bij de trap naar de praktijkruimte is een traplift aangebracht, zodat klanten die minder ter been zijn ook toegang hebben.

De praktijkruimte is heel licht door lichtinval via ramen die boven de tuin uitsteken.

Doorsnede ter hoogte van de woonkamer, praktijk, wachtkamer (rechts) en schuur (links)

Plattegrond van het souterrain, met links de praktijk en rechts de slaapkamer plus badkamer

Praktisch en onderhoudsvriendelijk

De woning is voornamelijk gebouwd met een houten skelet. Alleen de vloer en een deel van de wanden van het souterrain zijn van beton. De houten gevelbekleding is ruim vrijgehouden van de grond door een plint die is bekleed met natuursteen. De buitenwanden en het dak zijn dampopen, wat zorgt voor een betere regulering van vocht en warmte. Door een dampopen opbouw wordt ophoping van vocht in de constructie voorkomen. De toegepaste natuurlijke isolatiematerialen cellulose (papiervlokken) en houtvezel hebben vochtregulerende eigenschappen en zorgen voor een gezonder binnenklimaat én zijn beter voor het milieu. De houten gevelbekleding is gemaakt van Western Red Cedar (WRC) in een Zweeds rabat profiel. De houten delen zijn voorbehandeld met een weathering stain verfsysteem, die het hout vooraf vergrijsd. Door de grote overstekken en het toegepaste hout is er weinig onderhoud nodig. 

Piet en Caroline zijn heel trots op en tevreden met hun droomhuis. De rust en de natuur in de achtertuin zorgen het hele jaar door voor een vakantiegevoel.

Hebben jullie zelf bouwplannen? En zijn jullie benieuwd hoe het voelt en hoe het eruitziet in het echt?

Kom eens langs voor een kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Daarna kan ik een bezoek aan huis vragen bij Piet en Caroline of bij één van de andere gerealiseerde projecten van NarrativA.

Foto van de voorgevel van de woning in Oostvoorne, met deur naar de praktijkruimte en deur naar de woning
Openslaande deuren naar tuin, schoorsteen met nagemaakte geopietra steen
De woning is gebouwd in houtskeletbouw. De dampopen buitenbetimmering in de duurzame houtsoort Western Red Cedar (WRC), wat vooraf vergrijsd is. Rondom het huis is nagemaakte Geopietra steen gebruikt.
De woning is gebouwd in houtskeletbouw. De dampopen buitenbetimmering in de duurzame houtsoort Western Red Cedar (WRC), wat vooraf vergrijsd is. Rondom het huis is nagemaakte Geopietra steen gebruikt.
Levensloopbestendige duinwoning van biobased materialen

 

 

Vraag hiernaast de projectdocumentatie aan.

Ongeveer één keer per maand ontvang je een e-mail met informatie over interessante blogberichten, lopende projecten, of lezingen.

Als de e-mails niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!

Recensies Project Duinwoning Oostvoorne

‘Shai denkt aan de natuur en ons nageslacht’

Tweeënhalf jaar geleden zag mijn man op internet een foto van een huis in Bosch en Duin dat Shai had gebouwd en we waren direct enthousiast. Het was een huis dat paste in de bosrijke omgeving aldaar en dat ook goed tot zijn recht zou komen op ons stukje grond.

We waren bezig met een kavel die geen woonbestemming had. Dit zorgde onder andere voor een wat langer, ingewikkelder traject dan normaal. De kavel grenst aan de voorkant aan de openbare weg en aan de achterkant aan een stuk duin. We wilden graag een huis dat in die omgeving paste, van natuurlijke materialen was gebouwd, een huis waar we samen oud kunnen worden en wat een souterrain heeft.

We hebben niet verder gezocht naar een architect. We waren vanaf het eerste moment tevreden met Shai/NarrativA. Het spreekt ons aan dat Shai huizen ontwerpt die er anders uitzien. Ik vind het ook prettig dat hij nadenkt over het effect van het gebruik van bepaalde bouwmaterialen op ons als mens en op de natuur. Hij is milieubewust en kritisch met betrekking tot milieuvervuiling, hij liet ons nadenken over wat we nalaten aan het nageslacht. Beslissingen over het gebruik van natuurlijke stenen bijvoorbeeld, waarbij de winning ten koste gaat van de natuur. Hij wil zo groen mogelijk bouwen.

Ons huis wordt een houten huis met aan de voorkant een hoog raam waardoor de hal veel licht krijgt. De huiskamer krijgt openslaande deuren en aan de bovenkant ook nog een hoog raam, waardoor de middagzon naar binnenkomt. Ik verheug me erop dat het straks klaar is.

Ons contact met Shai was vanaf het eerste moment prettig. Shai is vriendelijk, rustig, zorgvuldig, gestructureerd. Hij maakte ons wegwijs in de wereld van het bouwen van een huis. We hadden veel wensen: ik wilde een ruimte voor mijn eigen praktijk, we wilden meerdere logeerkamers… Tijdens de ontwerpfase trok de huizenmarkt aan en werden helaas ook de bouwkosten een stuk hoger. We hadden een ontwerp liggen van ruim 220 vierkante meter en 750 kubieke meter, waar we heel blij mee waren. Maar door de verhoogde prijzen, paste het niet meer in ons budget. We hebben toen best een gesprek gevoerd met elkaar. Shai vertelde ons eerlijk dat we op het punt waren gekomen om te gaan schrappen in onze wensenlijst. Het was een kwestie van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Je merkt dan dat Shai meeleeft en goed adviseert. Ons huis moest kleiner en eenvoudiger. Shai kwam met een aangepast ontwerp van ruim 200 vierkante meters en 670 kubieke meter; we hebben twee logeerkamers ingeleverd en mijn praktijkruimte is uiteindelijk toch in het souterrain terecht gekomen. Maar nog steeds is het een heel leuk huis!

Shai heeft voor ons o.a. de bouwvergunning (omgevingsvergunning) aangevraagd in samenwerking met een externe adviseur/kennis van ons, en dat is goed verlopen.
Ook is er al een aannemerselectie geweest. Wij moeten nog de puntjes op de ‘i’ zetten met één van de aannemers. Dan zie je dat Shai verstand van zaken heeft, hij weet waarover hij praat. Het coördineren van de totale bouw laat ons budget niet toe, maar Shai zal op cruciale momenten aanwezig zijn. Als het goed is, gaat de bouw in augustus 2018 beginnen.

Caroline – Oostvoorne

‘De samenwerking met Shai is een prettige ervaring’

Het ontwerpen van je eigen huis is een proces dat ontstaat uit je wensen die je als nieuwe bewoners hebt en de creativiteit en deskundigheid van de architect die dit voor jou vertaalt in een ontwerp. 
Voor ons was het zien van huis Bosch en Duin de eerste stap in onze relatie met Shai van Vlijmen. Al meteen bij het ontwerp van het impressieboekje viel het ons op dat de samenwerking met Shai een prettige ervaring is. Reden voor ons om met de start van het ontwerpen van het nieuwe huis terug te keren naar Shai en zijn team. 
Ons nieuwe huis wordt gerealiseerd in een gebied dat tegen de duinen ligt in de gemeente Oostvoorne. Respect voor de omgeving en het creëren van een huis dat past in dit natuurgebied is voor ons belangrijk. 
Tijdens onze bezoeken aan Shai, voorziet hij ons van ideeën en mogelijkheden waaruit wij kunnen kiezen. Al pratend kom je zo tot een eindresultaat dat voldoet aan de eisen en wensen die passen in ons leven en de toekomst.  Wij zijn zeer tevreden met de deskundigheid van Shai en zijn prettige manier van werken zorgt ervoor dat wij met vertrouwen de realisatie van ons nieuwe huis tegemoet zien. 

Piet – Oostvoorne