Project-update! Voor de Volendamse muts in de polder is inmiddels de omgevingsvergunning ingediend. Na puzzelen met de toegestane bouwvlakken, de vergunningsvrije delen en het projectbudget, hebben we een mooi ontwerp liggen voor deze vrijstaande woning aan de rand van het groene hart van Nederland.

3D Render ontwerp biobased woning in Hoogmade, omringt met natuur en water

Het droomhuis in het Groene Hart is één paar stappen verder om gerealiseerd te worden.

Beperkingen uit het bestemmingsplan

Het schuine dak dat tevens de veranda vormt, is één van de assets van dit ontwerp. Maar het telt ook mee in het bouwvolume. En die is maar beperkt, omdat de bestaande schuur daarin ook wordt meegerekend. Het was daarom niet mogelijk om alle wensen binnen de toegestane bruto inhoud (max. 750 m³) en toelaatbare vloeroppervlakte (vergunningvrij max. 150 m²) te realiseren.

Om meer ruimte voor de woning te krijgen, is besloten om een deel van de al bestaande schuur te slopen. Daarnaast wordt ook een deel vergunningsvrij gebouwd aan en om het huis (zie vorige blogpost voor meer uitleg over vergunningvrij bouwen).

Één van de regels is, dat een vergunningvrij deel minimaal een meter achter de voorgevel gebouwd moet worden. Daarom zat in het vorige ontwerp een opvallende lege hoek in het ontwerp. Omdat ook de kosten nogal hoog uitvielen, zijn alle eerdere ontwerpkeuzes nog eens tegen het licht gehouden. Ook is beroep gedaan op de zogenaamde “kruimelregeling”, die zegt dat je maximaal 10% mag afwijken van de toegestane inhoud, als de gemeente tenminste bereid is mee te werken.

Na veel gepuzzel, gereken, en out-of-the-box denken zijn we tot een aangepast ontwerp gekomen. Het totaalvolume is iets kleiner dan in het vorige plan, maar het totaal is er uiteindelijk beter van geworden. Nu past het binnen het budget, en dat rare hoekje is er ook uit. Het was een mooi proces om met de opdrachtgevers de beperkingen om te zetten in kansen. Bovendien is de gemeente (Kaag en Braassem) heel coöperatief, en lijkt ze gecharmeerd van dit ontwerp. We zijn dan ook blij dat we met dit ontwerp gebruik mogen maken van de kruimelregeling.

Nieuwe 3D renders

Onze stagiaire Noëlle heeft onderstaande 3D artist’s impression van de woning gemaakt. Je ziet dat de woning mooi tot zijn recht komt in zijn omgeving en de natuur. Het huis heeft buiten veel overdekte buitenruimtes waar je op elk moment van de dag kan genieten van de omgeving en het zonlicht. Klik op onderstaande afbeelding om alle beelden te bekijken.

Klik op bovenstaande slider om alle beelden te bekijken.

Op dit moment is het aanbestedingstraject in volle gang. Wanneer de omgevingsvergunning is verleend kunnen de bouwvoorbereidingen beginnen. Na zes weken vanaf de goedkeuring, wordt de vergunning onherroepelijk en mogen wij beginnen met bouwen. Helaas is de bouwcapaciteit niet voldoende door de oververhitte woningbouw in Nederland. De wachttijden zijn op dit moment ongeveer een jaar voor nieuwbouw.

Heb je plannen om iets te ondernemen en te gaan bouwen? Wacht dan niet te lang met het ontwerp en de vergunningen. Voor een goed resultaat heb je tijd nodig.

Wil je op de hoogte blijven van dit project en onze andere projecten? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!