Het einde van het jaar is altijd een goed moment om terug te kijken. Hoe is het gegaan? Waar wil je naartoe, dichtbij en verder in de toekomst? Voor mij, Shai, was 2019 extra speciaal. Ik ben onlangs 50 jaar oud geworden. Een halve eeuw als gast op deze bijzondere, spannende aarde heeft mij aan het denken gezet. Welke grote keuzes heb ik gemaakt in mijn leven? Sta ik hier nog achter? Waar wil ik mee verder? Wat moet anders?

Mijn volwassen leven ben ik begonnen als natuurkundige met de wens om de wereld beter te begrijpen. Echter kwam ik er al snel achter dat alles waar je je in gaat verdiepen, veel ingewikkelder blijkt te zijn en dat er geen volledige, korte antwoorden op alle vragen zijn. Je hebt andere mensen nodig die specialist zijn op bepaalde gebieden. Het is goed om kritisch naar anderen te luisteren, informatie van meerdere mensen te vergaren en daarna je eigen mening te vormen en keuzes te maken. Ik ben mij bewust geworden van het feit dat mensen informatie geven die voor hen in hun voordeel is en belangrijke gegevens daardoor soms worden achtergehouden. Al hoef je niet altijd uitgebreid onderzoek te doen: soms kun je ook op je intuïtie vertrouwen en je boerenverstand gebruiken. Als ik iets niet snap dan vraag ik om uitleg. Vaak kan ik met de antwoorden mijn eigen mening vormen. Indien nodig vraag ik ook advies bij een andere adviseur of ik zoek het zelf uit.

Shir en Shai anno 1996

Toen ik een carrièreswitch besloot te maken wist ik niet genoeg hoe boeiend en veelzijdig dit vak is, achteraf ben ik heel blij met mijn keuze, met mijn architectuur en kennis kan ik een verschil maken.
Rond dezelfde tijd heb ik in het buitenland een leuke Nederlandse vrouw leren kennen. Hierdoor zit ik al bijna 20 jaar in Nederland, en met veel plezier. Binnen twee weken vertelde mijn intuïtie mij dat dit de vrouw van mijn leven was. We gingen snel samenwonen in Israël en hadden trouwplannen. Toch was de geplande trouwdatum twee jaar later: intuïtie is fijn, maar het kan geen kwaad om af en toe te testen voordat je een belangrijke afslag in het leven neemt. Nu zijn we al 20 jaar gelukkig getrouwd met 3 prachtige, gezonde jongens. Voor hen wil ik zorgen voor een goede toekomst.

Shir en Shai anno 2019 met kids

Terug naar die carrièreswitch. Toen ik 25 jaar geleden besloot om architect te worden, was duurzaamheid geen veelgebruikt begrip. Ik wist nog niet welke kant ik binnen de architectuur heen zou willen gaan, totdat ik een workshop over ecologische architectuur heb gevolgd. Tijdens deze workshop in de Israëlische woestijn is het eerste zaadje geplant. Het zou nog een paar jaar duren voor dit zaadje gegroeid is tot de overtuiging om een eigen architectenbureau te starten die alleen ecologisch, biobased projecten zal ontwerpen en begeleiden.

In het begin vonden collega’s gezonde architectuur en ecologisch bouwen gek. Hout was geen materiaal (meer) om mee te bouwen. Af en toe wat achterhout oké, maar de rest hoort met beton, baksteen, staal en glas. Het is goed om te zien dat er eindelijk een verandering aan het plaatsvinden is en bouwen met hout meer in de aandacht komt.

Tegenlicht houtbouwers – geen CO2 uitstoten, maar opslaan

In de laatste 11 jaar hebben wij met veel plezier gefocust op particuliere opdrachtgevers die een extra stap willen zetten voor eigen gezondheid, comfort en uiteraard ook voor het milieu. Nu zijn wij bij NarrativA klaar om ook samenwerking te zoeken met professionele opdrachtgevers. Met grotere projecten kunnen wij nog meer effect hebben om de uitputting van de aarde en de klimaatverandering te beperken. Door zelf initiatieven te nemen staan wij niet aan de zijlijn maar spelen wij een actievere rol. Lees hierover ook ons blogbericht Geen CO2 uitstoten, maar opslaan, en wil je eens verder praten over dit onderwerp? Neem dan contact op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!