Future Builders day met kickboxing kampioen Rico Verhoeven

Tijdens de ‘Future Builders Day’ georganiseerd door Koninklijke Bouwend Nederland, mocht ik een ‘Deep dive’ sessie geven samen met de aannemer Jan-Willem van Engen van de Bouwbedrijf van Engen. Jan-Willem is lid van Koninklijke Bouwend Nederland, de branchevereniging voor aannemers in Nederland.

Er waren die dag ruim 900 studenten en docenten gekomen om geïnspireerd te worden door de nieuwste ontwikkelingen op de bouw. Uiteraard is biobased bouwen tegenwoordig één van de belangrijkste onderwerpen.

Op deze dag was ook kickboxing kampioen Rico Verhoeven te gast voor een inspirerende keynote presentatie. Hij vertelde de studenten over zijn ‘fights’ zowel in de ring als er buiten. Wat moet je doen om je dromen te realiseren? Hoe ga je om met een tegenvaller en moeilijke momenten? Hoe leer je te incasseren zonder op te geven?

De aannemer Jan-Willem van Engen tijdens de deep dive sessie

‘Deep dive’ sessie Biobased bouwen

Aan de studenten hebben wij verteld wat voor ons de reden was om al in een vroeg stadium te kiezen voor biobased bouwen. Aan de hand van onze gerealiseerde projecten namen we de deelnemers mee in het biobased gedachtengoed. Er was extra focus op de manier van samenwerken met de aannemer. Hoe werken wij in een bouwteam? Hoe lopen de verschillende fases in elkaar? En hoe zorg je voor een succesvol project in het spanningsveld opdrachtgever, aannemer en architect.

Voor de MBO- en HBO-docenten was een speciale sessie, in de docentenlounge. In de laatste jaren is houtbouw en biobased bouw steeds vaker terug te vinden op de agenda van de overheid en de professionele bouwwereld. De kennis is overal te vinden, maar hoe je het werkelijk in de praktijk kan toepassen, dat is voor velen nog onduidelijk.

Wat moeten docenten weten, om hun studenten voor te bereiden op de grote opgave die hun te wachten staat? Hoe bouw je toekomstbestendig voor mens en milieu?

Shai van Vlijmen tijdens de speciale sessie voor bouwkunde docenten

We hebben veel positieve reacties gehad over onze sessie. De docenten vonden het erg interessant, en hebben ons ook uitgenodigd om gastlessen te verzorgen. Dit is iets waar wij voor open staan omdat wij het belangrijk vinden dat studenten in de richting van bouwkunde en architectuur, al vroeg in aanraking komen met biobased ontwerpen en bouwen. Zo hebben wij vorig jaar nog een gastles gegeven op Hogeschool Windesheim.

Er is geen tijd te verliezen. Het roer moet om, biobased bouwen is de nieuwe standaard!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!