Op 29 februari gaven we samen met Rothoblaas de masterclass biobased bouwen: dampopen maar toch luchtdicht! Deze eerste editie was zeer succesvol en de reacties van de deelnemers waren erg positief.

We hebben veel kennis gedeeld: hoe werkt het en welke bouwfysica zit erachter? We hebben handvaten meegegeven waarmee mensen hun eigen opbouw blijvend kunnen controleren. Sommige deelnemers waren verbaasd over de hoeveelheid diepgaande informatie die wij deelde. Blijkbaar komt het niet vaak voor dat mensen de kennis delen die ze zelf al vele jaren aan het vergaren zijn.

“Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime”.

Dit is ook ons motto. We werken graag samen aan projecten als architecten, bouwkundigen en adviseurs, maar willen andere professionals ook stimuleren en helpen om meer biobased te kunnen en durven doen. Zo kunnen we de nodige bouwtransitie versnellen en zorgen voor hoge kwaliteit.

Meer dan 30 deelnemers volgden de masterclass. Het was een diverse groep deelnemers: bouwkundige bureaus, uitvoerende aannemers, adviesbureaus, architecten, blowerdoortesters, ingenieursbureaus en isolatiebedrijven. Ook was er een internationaal architectenbureau dat met drie mensen onze training bijwoonde. Een mooi compliment dat we met ons relatief kleine bureau, veel ervaring en kennis opgebouwd hebben welke interessant is voor onder andere grote projecten en bureaus.

Iedereen heeft veel geleerd over vochthuishouding, dampspanning en damptransport, luchtlekkages, faseverschuiving, gecontroleerde luchtdichtheid en vochtbuffering in biobased- versus traditionele bouw.

Deelnemers gingen zelf aan de slag met het afplakken van een kozijn mockup. Welke tape voor binnen? En welke voor buiten? Wat is de volgorde van plakken? En hoe zorg je dat de hoek goed is ingeplakt?

Iedereen was erg geïnteresseerd en betrokken en stelde veel vragen. Ook de organisatie verliep goed. Wij kijken terug op een succesvolle Masterclass met Rothoblaas. Eén deelnemer was verbaasd over het feit dat dit de eerste masterclass was:

‘Als dit pas de eerste was, hoe goed moet de tweede dan wel niet zijn!’.

Ben jij daar zelf benieuwd naar? Dan heb je geluk! Op donderdag 4 juli organiseren we de tweede editie. De inschrijving loopt snel vol, dus schrijf je snel in als je verzekerd wil zijn van je plek!