Onlangs hebben wij de tweede BNA training ‘Biobased in de praktijk verzorgd. Ook deze deelnemers waren erg enthousiast. De groep bestond dit keer uit 13 bouwprofessionals. We merken dat er veel interesse is en dat de vraag naar kennis over ‘de biobased manier’ steeds groter wordt. Het onderwerp leeft in de bouwwereld.

Onderwerpen training

Tijdens de cursus leerden de deelnemers meer over bouwfysica met onderwerpen zoals warmteweerstand, thermische massa en faseverschuiving. Veel ecologische bouwmaterialen waren niet alleen op de details te zien, maar werden ook tastbaar aangereikt. Daarnaast behandelden wij verschillende ontwerpstrategieën zoals ecologisch ontwerp, biofilic design en het passiefhuis concept. Alles natuurlijk goed onderbouwd met praktijkvoorbeelden en feiten.

Leerzame gesprekken

Het is altijd fijn om samen te komen met andere bouwprofessionals en ook de uitdagingen te bespreken. De cursisten gaven aan dat zij het missen van praktische kennis over het correct toepassen van biobased bouwen, als één van de grootste belemmeringen beschouwen.

Je moet genoeg van het onderwerp weten om stevig in je schoenen te blijven staan tijdens gesprekken met bijvoorbeeld de aannemer of beoordelende instanties. Sommige aannemers zullen dingen liever op de manier willen doen, zoals zij gewend zijn. Vanuit de ontwerpende partij moet er dan genoeg ervaring zijn, om ervoor te zorgen dat het gebouw ook echt wordt gebouwd zoals het bedacht is.

Een andere uitdaging is om de meerwaarde goed te communiceren naar de opdrachtgevers. Soms is biobased bouwen duurder dan traditioneel bouwen, doordat er nog niet op grote schaal op deze manier wordt gebouwd. Echter is het soms ook juist goedkoper of vergelijkbaar: het inblazen van cellulose isolatie voor een gehele woning is bijvoorbeeld goedkoper dan isoleren met glaswol dekens.

Wil jij ook samen met een andere bouwprofessionals meer leren over biobased bouwen? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor de cursus in november.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!