De duurzame verbouwing van de jaren ’50 woning van Pien & Reinier is in volle gang. Pien en Reinier kwamen bij NarrativA architecten met de wens voor een toekomstbestendig huis:

  • Levensloopbestendig: gelijkvloers met alle woonfuncties op de begane grond.
  • Fijn binnenklimaat en goede temperatuurbeheersing: wooncomfort in de zomer én winter.
  • Biobased: minder belastend voor het milieu en gezondheidsvoordelen voor de bewoners.
  • Duurzaam: een energieneutrale woning.

Bouwteam

Met een bouwteam zijn wij aan de slag gegaan om deze ambities waar te maken. In het team zaten:

  • Nicolaas van Everdingen – energie- en installatie adviseur (plushuis.nu) 
  • Pieter de Wit – bouwbegeleiding (dekeurder.nl)
  • Alfred Traa – aannemer (WTO)

Als architect ben je als een spin in het web. Wij komen samen met onze opdrachtgevers tot een duurzaam en realistisch ontwerp in 3D en op papier, waar het hele team wat aan heeft. Tijdens een eerste bouwteam-vergadering wordt in eerste instantie naar het schetsontwerp gekeken. Een maand later komt het voorlopig ontwerp en voordat de omgevingsvergunning wordt ingediend is het definitief ontwerp besproken. De adviezen van de verschillende bouwprofessionals worden besproken, afgewogen en het ontwerp wordt aangepast waar nodig.

Wij laten aan onze opdrachtgever zien wat mogelijk is en wat de consequenties zijn van hun keuzes qua indeling, constructie, esthetiek, prijs, procedures enzovoort. Zoals je in het vorige blogartikel hebt kunnen lezen, is er gekozen voor na-isolatie aan de binnenzijde. Dit is inmiddels uitgevoerd. Zoals te zien op onderstaande foto zijn de voorzetwanden vol geblazen met cellulose isolatie. Vervolgens is de woning in de ruwbouw-fase getest op luchtdichtheid.

Inblazen van cellulose in voorzetwanden

De voorzetwanden worden vol geblazen met cellulose isolatie. (foto: N. van Everdingen)

Luchtdichte woning

Bij het luchtdicht maken van een woning zorgen wij voor zo min mogelijk ongewenste luchtlekken door kieren en naden. Het voorkomt tochtklachten, vochtproblemen en schimmelvorming. Een goed ventilatiesysteem, vaak met een warmteterugwinning systeem (WTW), zorgt voor voldoende verse lucht. Dat betekent trouwens niet dat ramen niet meer geopend mogen worden. Een goede luchtdichtheid is essentieel voor een goed binnenklimaat in combinatie met een goed geïsoleerd en energiezuinig huis. Het aangename thermische comfort en een lage energievraag worden op deze manier gewaarborgd.

Blowerdoortest

Tijdens de luchtdichtheidsmeting is de voordeur vervangen door een luchtdicht zijl met een tweerichting ventilator, waarmee over- en onderdruk in huis gerealiseerd kan worden. Vervolgens wordt er gemeten hoeveel lucht er weer verloren gaat door de schil. Bij overdruk wat uitlekt naar buiten, bij onderdruk wat naar binnenkomt door de naden en kieren. In Nederland gebruiken wij de Qv10 meting. Volgens het bouwbesluit mag de luchtlekkage, bij over- en onderdruk van 10 Pascal (Pa= 1 N/m2) tussen binnen en buiten, niet meer zijn dan één liter lucht per seconde per vierkante meter (QV10 < 1,0 dm3/s.m2).

Voor de bouw van een passiefhuis wordt als ontwerpwaarde gerekend met een QV10 < 0,15 dm3/s.m2. Toetsing van een passiefhuis vindt echter plaats aan de hand van de n50-waarde*.

Voordeur vervangen door een luchtdicht zijl met een tweerichting ventilator

Opdrachtgevers Pien en Reinier bij de blowerdoortest (foto: N. van Everdingen)

Resultaten

Het resultaat van de blowerdoortest was QV10 <0,34 dm3/s.m2 voor het casco. Dit geeft aan dat er 0,34 liter lucht per seconde per vierkante meter via kieren en naden het huis verlaat. Dit is een nette prestatie voor een nieuwbouwwoning, bij een verbouwing zoals deze is dit helemaal goed. Tijdens de test worden kleine luchtlekkages gerepareerd, welke gevonden worden door het gebruik van rook. Na de afwerking wordt de luchtdichtheid echter nog beter en de verwachting is dat deze dan onder de 0,3 komt.

De verbouwing is bij de laatste fase aangekomen. Nog wat puntjes op de ‘i’ zetten en Pien en Reinier kunnen verhuizen naar hun nieuwe huis.

To be continued!

* Voor een passiefhuis wordt bij de blowerdoortest een andere methode gebruikt. Bij een luchtdruk verschil van 50 Pa, wordt de verloren lucht vergeleken met de netto inhoud van het huis per uur. Deze methode (n50) is nauwkeuriger en kan de prestatie van de woning beter voorspellen. Voor een nieuw te bouwen passiefhuis moet de n50-waarde onder de 0,6 h-1 komen (vergelijkbaar met QV10 < 0,15 dm3/s.m2). De renovatie-eis voor passief bouwen is met een n50-waarde van 1,0 h-1 iets minder streng.

Benieuwd naar de ervaring van Pien en Reinier? Lees dan hun recensie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!