Han Vrijmoed, tijdens de lezing voor bouwprofessionals in Windesheim Zwolle.

De recente verkiezingsuitslag brengt onzekerheden met zich mee voor de benodigde stimulering en investeringen in duurzaamheid vanuit de overheid. Dit verhoogt het belang voor het Nederlandse bedrijfsleven en burgers om zich nog meer in te zetten voor een duurzame toekomst. Gelukkig zien wij dat er vanuit de markt én bedrijven meer vraag is naar biobased kennis en kunde. We krijgen regelmatig aanvragen voor trainingen en lezingen, ook vanuit bedrijven die meer biobased in hun aanbod willen opnemen.

Training bij producent van houtskeletbouw

Onlangs hebben wij een training gegeven aan 20 medewerkers van de engineering, calculatie en verkoop afdelingen van De Mar houtskeletbouw. Het bedrijf bouwt al meer dan 30 jaar prefab houtskeletbouwelementen: wanden, vloeren en daken voor villa’s, enkelvoudige bouw en seriematige bouw. Met hun eigen montageploegen zetten zij de casco woning neer, waarna andere partijen de verdere afwerking doen. Ze hebben veel ervaring met de traditionele manier van houtskeletbouw met folies en minerale wol. Echter wordt de vraag naar biobased prefab elementen steeds groter. Daarom wordt er een nieuwe lijn opgezet. Dit vraagt niet alleen om andere materialen, maar aanpassingen in het hele systeem en de opbouw. Daar kwam onze kennis en ervaring natuurlijk goed van pas. Wij ondersteunen zulke transities natuurlijk graag.

Klaas Droog van De Mar

Training bij De Mar –  Houtskeletbouwer uit Grou.

Hogeschool Windesheim Zwolle

Voor een avondopleiding voor professionals in de bouw die meer willen leren over circulair bouwen en biobased architectuur, was Shai uitgenodigd voor een lezing. Het is mooi om te zien dat de kennis over de biobased manier van ontwerpen en bouwen steeds meer in het onderwijs wordt meegenomen. Voorafgaand aan Shai’s verhaal over hoe je ecologisch en biobased integraal aanpakt, gaf bouwbioloog Han Vrijmoed van Bouwbiologie Zwolle een lezing. Han ging meer in op de gezondheidsaspecten van materialen op ons als mens. Hij behandelde zowel de gezondheidsvoordelen van biobased materialen, als de negatieve effecten van bepaalde traditionele materialen, zoals gifstoffen, vluchtige organische stoffen (VOS), schimmels, bacteriën en allergenen en straling.

Training bij groot architectenbureau

Voor een groot architectenbureau met drie vestigingen en ruim 100 man, hebben wij een introductietraining gegeven. De deelnemers waren vooral gemotiveerde nieuwe generatie architecten die willen meer kennis en ervaring op te doen over biobased architectuur. Ze zien goed dat daar de toekomst zit. Één van de senior architecten, zei zelfs: ‘Als bedrijf willen we graag richting de echte duurzaamheid maar vaak zijn de bouwkosten op dit moment nog een belemmering voor onze opdrachtgever. Maar het ligt niet alleen bij ons als directie, sterker nog: als wij er niet voor zorgen dat onze jonge architecten ook biobased kunnen ontwerpen, gaan ze naar een ander bureau. Zowel opdrachtgevers als het personeel, vragen naar biobased’.

Het kan voor grote organisaties lastig zijn om van koers te veranderen, maar vragen van onderaf vragen om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Wij zijn er om in zulke transities te helpen en delen graag onze kennis en ervaring. Het doet ons goed om te zien dat ook grote bureaus zich voorbereiden op de biobased toekomst. De training bij het bureau was slechts een introductie, maar twee architecten hebben ook al deelgenomen aan onze BNA academie training voor meer verdieping en know-how.

Passiefhuis Haarlem met bamboo gevelbekleding
Passiefhuis in Haarlem met een bamboo gevelbekledingsysteem van Awood en Moso.

Lezing voor bouwprofessionals

Op 2 februari organiseert Awood een houtbouwdag voor projectontwikkelaars, bouwers, wooncoöperaties, architecten, ontwerpers en aannemers. Op 2 februari staat biobased ontwerpen en bouwen centraal. Er zijn onder andere rondleidingen en lezingen van erkende deskundige binnen de duurzame houtbouw. Professionals kunnen kennismaken met bamboe gevelbekleding, ophangsystemen en worden geïnformeerd over biobased bouwen en brandwerendheid. Nieman (de Raadgevende Ingenieurs) en Pablo van der Lugt (onderzoeker biobased bouwen, schrijver van ‘de Houtbouwrevolutie’) spreken ook op deze daglezing. En NarrativA trouwens ook 😉
Tickets voor de Awood Houtbouwdag 2024 kunnen besteld worden op de website van Awood.

Passiefhuis Haarlem met bamboo gevelbekleding

Awood Houtbouwdag en bio-based ontwerpen 02-02-2024 te Uden

Lezing voor studenten en bouwprofessionals

Op 7 februari geven wij samen met Fred van der Burgh en Sissy Verspeek van Stichting Agrodome een lezing in SPARK Campus. Meer info over deze trainingsmodule en de mogelijkheid om je in te schrijven voor dit evenement vind je op de website van SPARK.

Masterclass Biobased bouwen: dampopen maar toch luchtdicht!

Samen met Rothoblaas organiseren we eind februari een masterclass voor bouwprofessionals in Houten. Rothoblaas levert bevestigingsmaterialen voor de massieve houtbouw en maakt folies en tapes voor luchtdicht bouwen. Tijdens deze masterclass leren professionals over de combinatie biobased dampopen bouwen met hoge luchtdichtheid. Lijkt dit je interessant? Reserveer dan tickets voor 29 februari 2024 via onze website.

Cursus BNA Christiaan

Derde BNA Training voor bouwprofessionals: ’Biobased in de praktijk’

Ook de derde training was weer gevuld met enthousiaste, geïnteresseerde en betrokken deelnemers! Dit keer hadden we veel cursisten van grotere bureaus met vragen over seriematige woning- en hoogbouw in hout. Dit was goed om te zien! Er is veel behoefte aan goede kennis en de juiste detaillering. Wil jij er de volgende keer bij zijn? Op 14 en 21 maart organiseren we de vierde cursus. Schrijf je snel in, want vol = vol.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!