Natuurobservatorium, constructie in aanbouw

In de Eemvallei net buiten Bunschoten is de bouw van het Natuurobservatorium in volle gang. Stichting Eemlandhoeve Netwerk (STEN) wil met dit observatorium een plek voor tijdgenoten maken, waar men op adem kan komen, anderen mensen wil ontmoeten en ook letterlijk gezond gevoed wil worden. STEN biedt een stille, educatieve en liturgische plek om de drie levensreizen – naar buiten, boven en binnen – vorm te geven. David Heek (voorzitter STEN) ligt deze visie toe in een LinkedIn post onderaan deze pagina. Om dichter bij de natuur te komen, was de keuze om dit gebouw uit biobased materialen op te trekken, natuurlijk voor de hand liggend.

Afgelopen zomer is het grondwerk verzet en is de betonnen plaatfundering aangelegd. Vanaf dit niveau omhoog wordt alles zoveel mogelijk in natuurlijke materialen uitgevoerd. In september is door Bouwbedrijf van Engen de imposante hoofddraagconstructie geplaatst. De constructie van dit bijzondere NarrativA project bestaat uit 12 gelamineerde houten spanten (een referentie aan de Bijbelse 12 stammen), welke rondom één centrale stalen kolom staan.

Het natuurobservatorium bestaat uit een entreehal met een imposante wenteltrap, een expositie- en bijeenkomstruimte voor ongeveer 40 personen, een kleine vergaderruimte, een stilteruimte, sanitaire voorzieningen en als hoogtepunt een overdekte uitkijktoren. Het gebouw zal wanneer het is opgeleverd ruimte bieden voor diverse activiteiten van stichting Eemlandhoeve en verwante organisaties, daarnaast is het de bedoeling dat de natuurobservatietoren publiekelijk toegankelijk is tijdens openingstijden van de Eemlandhoeve. Oplevering en opening van het project staat gepland voor het najaar van 2024. Wil je eerder al kijken? Dan kun je je nog steeds opgeven als vrijwilliger voor de afbouw van dit project. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurobservatorium Eemlandhoeve.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!