Villa Driebergen – Achtergevel. Foto: Bouwbedrijf van Engen
Begin november is de ecologische, biobased villa in Driebergen opgeleverd. Het is een mooi huis geworden, geïnspireerd door de jaren ’30 architectuur. De woning slaat veel CO2 op en is zeer energiezuinig met een bijzonder verwarmingssysteem.
Energiezuinig installatiesysteem
Tegenwoordig wordt vaak een warmtepomp gebruikt om nieuwbouw woningen te verwarmen en soms ook te koelen. Bij deze woning is er gekozen voor een andere variant. Geen warmtepomp maar een pelletketel / biomassaketel*.
In de ketel worden kleine houtkorrels (pellets), verbrand met een hoge efficiëntie van ruim 100%. De warmte wordt gebruikt voor de verwarming, warmwatervoorzieningen en het opwekken van elektra. De pelletketel werkt samen met een stirlingmotor, een soort van heteluchtmotor. De verhouding is 1 op 10. Voor elke geproduceerde 10kW warmte wordt als bijproduct één kW elektra opgewekt.
Tijdens de zomermaanden produceren de Pv-cellen meer dan genoeg elektriciteit voor de woning én een elektrische auto. In de wintermaanden schijnt de zon minder uren en is de hellingshoek veel lager. Dat zorgt ervoor dat in de wintermaanden november, december en januari maar 2-3% per maand van de jaarlijkse opbrengst wordt opgewekt, vergeleken met april t/m september waar tussen de 10-13% van de jaarlijkse opbrengst per maand wordt opgewekt.
Micro WKK / Stirlingmotor met pellets (Okofen)
Dat wil zeggen dat in de winter de elektriciteitsproductie keldert met 75–80%. In de winter heb je veel meer warmtebehoefte. Als je verwarmt met een warmtepomp heb je dus meer elektra nodig in de wintermaanden. Precies wanneer de zon minder schijnt.
Met een pelletketel werkt het dus beter. In de maanden dat je meer warmtebehoefte hebt, draait de pelletketel meer uren en wordt elektriciteit opgewekt. Je bespaart 3.000 tot 4.000 kWh elektra benodigd voor de warmtepomp en je produceert meer dan 1.000 kWh.
Als je verwarmt met een warmtepomp
heb je dus meer elektra nodig in de wintermaanden.
Precies wanneer de zon minder schijnt.
Op deze manier kom je een stapje dichter bij energieneutraal in de brede zin van het woord. Niet gemiddeld energieneutraal door het jaar heen maar zelfvoorzienend. Het enige dat nog ontbreekt is de accu die de dag-nacht schommeling zal compenseren. Op dit moment functioneert het elektriciteitsnet als een buffer, door de salderingsregeling. In de toekomst zal een accupakket zijn plaats vinden in de parkeerkelder.
Maquette villa Driebergen – Achtergevel.
Ventilatie
Op de begane grond wordt gebruik gemaakt van een gebalanceerd ventilatiesysteem in combinatie met warmteterugwinning (systeem D + WTW). De aanvoer en afvoer van de lucht wordt mechanisch geregeld, waardoor de lucht in de woning in balans wordt gebracht. Vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd, en verse gefilterde buitenlucht wordt voorverwarmd naar binnen gebracht in de wintermaanden en afgekoeld op warme zomerdagen.
Op de eerste verdieping wordt de ventilatie apart geregeld door middel van een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem i.c.m. CO2 sensors. Als een van de sensors een hogere CO2 concentratie meet in een van de kamers, krijgt de mechanische ventilatiebox een signaal om meer lucht naar buiten te voeren. Door de onderdruk komt meer verse lucht door het rooster het huis in.
Overdag zijn er geen mensen aanwezig op de eerste verdieping. Daardoor wordt er overdag minder geventileerd op de verdieping. De mechanische ventilatiebox (MV) voor de afvoerlucht, (systeem C + WTW), is een kleine ventilatie-warmtepomp die de warmte uit de ventilatielucht gebruikt om het warme water buffervat te verwarmen voor tapwater/douchewater. De MV en het buffervat zijn geïnstalleerd op de vliering boven de badkamer om leidinglengte te beperken.
Biobased villa
Wij zijn blij met het eindresultaat: een droomhuis voor de opdrachtgever, een mooie villa die goed in de omgeving past. De woning is biobased gebouwd, met uitzondering van de parkeerkelder die onder het grondwaterniveau ligt. Een energieneutrale woning welke meer CO2 opslaat dan er vrij is gekomen bij de productie.
Benieuwd naar foto’s van de bouw? Kijk op de website van onze aannemer.
Voor meer informatie, lees ook de vorige blogs over:
Op de hoogte gehouden worden van onze nieuwe projecten? Via onze maandelijkse update geven we je graag een kijkje in onze keuken, van schetsontwerp tot oplevering. Schrijf je hieronder in.
* De laatste tijd komt de biomassa als een duurzame energiebron vaak ter discussie. Wij geloven niet in lijsten van goed of slecht. Elke optie en oplossing moet per situatie bekeken en overwogen worden. De verbranding van afvalhout op een hoog rendement op kleine schaal is anders dan elektriciteit opwekken in de kolencentrales in combinatie met biomassa op grote schaal.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.
Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!