In Leusden (zie onder) is de omgevingsvergunning net verleend! In Haarlem wordt er nog gebouwd, maar ervaart de opdrachtgever nu al het voordeel van de zomernachtventilatie en zonwering. En na een soepel begin verwachten we in het najaar te starten met bouwen in Nieuwkoop. Lees je mee met onze projectupdates?
Woning in Leusden
Voor de woning in Leusden is de omgevingsvergunning goedgekeurd, inclusief de stikstofberekening. Nu kan de aannemer aan de slag met de open begroting, aan de hand van ons technisch ontwerp.
De opdrachtgevers hebben hun kavel in twee delen gesplitst. Het andere deel wordt te koop aangeboden bij de makelaar. Mocht je nog op zoek zijn naar een stuk grond in Leusden, dan is dit je kans! Kijk op Funda.
De kavel heeft in het bestemmingsplan een eigen woonfunctie gekregen, dus dat is alvast geregeld.
Nog een pluspunt: je hebt uitzicht op de mooie biobased woning van je buren 😉
De woning in Leusden, gelegen aan de Heiligenbergerbeek
Woning in Nieuwkoop
We zijn minder dan een jaar geleden gestart met deze opdrachtgever, en het traject verloopt soepel en snel. De omgevingsvergunning is goedgekeurd, en momenteel werken we aan het uitvoeringsgereed ontwerp. Hiermee kan de aannemer de puntjes op de i zetten voor de bouwvoorbereiding. Volgens planning wordt er in het najaar gestart met bouwen. We kijken uit naar wederom een fijn bouwproces samen met Bouwbedrijf van Engen en onze opdrachtgevers, Sjoerd en Jessica!
Uit het moodboard, gemaakt door onze opdrachtgevers, werd duidelijk dat zij de voorkeur hadden voor een rustig gebouwvolume, dat niet te log zou ogen. Tijdens het schetsontwerp hebben wij naar verschillende mogelijkheden gekeken die goed zouden passen op hun kavel. De spelregels voor een ecologisch en biobased huis helpen ons om goed gebruik te maken van de zon, het uitzicht en de lichtinval. Het royale dakoverstek op het zuiden zorgt voor een heerlijke buitenruimte als extensie van de woonkamer. De kozijnen aan de oost- en westgevels zijn voorzien van verborgen buitenzonwering om oververhitting te voorkomen. Ook zijn er een paar roosterluiken in de gevels verwerkt. Zomerse nachtkoeling door middel van natuurlijke ventilatie wordt de laatste jaren steeds belangrijker, om de woning comfortabel en energiezuinig te krijgen.
Deze woning heeft een bruto vloeroppervlakte (BVO) van 230 m2 en een bruto inhoud van ruim 750 m3. De woning heeft een hoge isolatiewaarde en nog belangrijker, een lange faseverschuiving. Dat zorgt ervoor dat de buitentemperatuur minder invloed heeft op het binnenklimaat. Een warmtepomp zonder buitenunit of grondbron, zorgt voor de benodigde extra warmte, koeling en warmtapwater. Het gebalanceerd ventilatiesysteem, warmteterugwinning (WTW) in combinatie met een grondbuis zorgt voor verse en gezonde lucht met weinig energieverlies. Verwarmen en koelen via de luchtkanalen geeft extra flexibiliteit, welke ontbreekt wanneer men zou kiezen voor alleen vloerverwarming. Het slimme energieconcept van deze woning was goedkoper dan de traditionele warmtepomp configuratie. Wij zijn extra blij met een kwalitatief systeem dat niet alleen beter functioneert, maar ook met minder investering energie gaat besparen vanaf dag één.
De betrokken opdrachtgevers kunnen niet wachten om hun nieuwe huis te mogen betrekken. Start bouw is gepland voor oktober dit jaar, waarbij wij het traject verder gaan begeleiden.
Op bouwbezoek naar het passiefhuis in Haarlem
In Haarlem wordt er aan de laatste onderdelen gewerkt. Het grootste deel is al gestuukt en geschilderd. De bamboe houten vloer op de verdieping en de gevlinderde betonvloer op de begane grond (zie onderstaande foto) zijn ook al klaar.
Een bijzonder onderdeel van dit ‘passiefhuis’ is dat er geen actieve verwarming nodig is in huis. Door de zon, mensen en restwarmte van de apparaten in huis wordt genoeg warmte gegenereerd. De warmtepomp en het ventilatiesysteem zijn nog niet aangesloten, maar toch is het binnenklimaat al erg aangenaam. Om 14.00 uur ’s middags was het nog steeds 22 graden binnen, terwijl het buiten 30 graden was, al een paar dagen.
Dat de temperatuur zo aangenaam bleef, komt door de actieve opdrachtgever die goed gebruikt maakt van de aanwezige zomernachtventilatie en het beweegbare schaduwsysteem (zie onderstaand filmpje).
De gebouwmassa binnen het huis houdt de koude luchttemperatuur van de nacht goed vast, waardoor het overdag koel kan blijven. Als de warme zonnestraling buiten wordt gehouden, wordt oververhitting eenvoudig voorkomen.
Aan de vouwluiken (zie video) is duidelijk te zien welk deel van de gevelbekleding het meeste zonlicht krijgt en welk deel vaak in de schaduw staat. Naar verwachting zal ook het onderste deel van het luik over enkele weken dezelfde grijsbruine kleur krijgen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!