Bij NarrativA werken wij al lange tijd met stagiaires, zowel internationale als Nederlandse studenten. In Nederland zijn het vaak derdejaars studenten HBO Bouwkunde of Building Environment. Studenten leren bij ons in korte tijd veel over biobased bouwen (het échte duurzame bouwen), tekenen, moduleren en het werken bij een architectenbureau. Inmiddels lopen Noelle en Yoeri al 5 maanden stage bij ons: het gaat erg snel, hoog tijd om wat te vertellen over hun ervaring tijdens de stageperiode. We stelden hen een paar vragen.

Hoe hebben jullie de stage bij NarrativA gevonden? Wat sprak jullie aan?

Noelle: ‘Op internet zochten we naar architectenbureaus in de omgeving Utrecht, toen kwam NarrativA tevoorschijn. We konden ons erg vinden in de biobased visie, dus dat sprak meteen aan.’

Yoeri: ‘Onze opleiding geeft ook al veel aandacht aan duurzaam bouwen. Ik vond dat ik daar nog te weinig kennis over had. Ik wilde graag meer weten over wat duurzaam bouwen nou precies inhield. NarrativA is een koploper op het gebied van biobased en ecologisch bouwen. Een mooie plek om dat dus te gaan uitvinden!’

Noelle: ‘Ja, het biobased aspect, het duurzame, sprak meteen aan. Ik wilde ook graag meer leren over wanneer architectuur dan duurzaam is. Ik heb nog steeds niet alles geleerd over alle materialen, maar begrijp de redenen erachter. Overigens gaat biobased bouwen verder dan de materialen: ook over biobased ontwerpen, isolatiewaardes, vochttransport et cetera. In de studie leren we al veel over duurzame bouwkunde, maar bij dit architectenkantoor ga je er nog veel dieper op in.’

Wat waren jullie verwachtingen van de stage?

Noelle: ‘Ik had nog niet eerder stage gelopen, dus wist niet precies wat ik kon verwachten. Ik had wel verwacht dat mijn teken-vaardigheden zouden verbeteren, wat ook gebeurd is. Verder had ik niet verwacht dat ik zo veel betrokken zou worden, als bij deze stage het geval is. Dat is heel leuk en leerzaam: je krijgt ook gesprekken met klanten en aannemers mee, en woont de weekvergaderingen bij, waardoor je ook van andere projecten waar je zelf niet direct aan werkt, veel meekrijgt.

Yoeri: ‘Ik had ook geen verwachtingen. Ik dacht dat de kennis niet veel anders was dan wat ik op de Hogeschool al had gekregen, maar dat was dus niet het geval. Duurzaam bouwen gaat veel dieper dan ik dacht. Tijdens de studie leer je eigenlijk meer wat je kan doen, waardoor je een gebouw vervolgens duurzaam kan noemen, wanneer het aan bepaalde eisen voldoet. Bij NarrativA is dat niet genoeg en is de duurzaamheid allesomvattend. Een gebouw is niet snel duurzaam, ik heb veel geleerd over wat er allemaal voor nodig is om dat wel voor elkaar te krijgen.’

Hoe hebben jullie de stage ervaren?

Noelle: ‘Leerzaam en leuk. De sfeer is fijn, ik voel mij hier erg op mijn gemak.’.

Yoeri: ‘Goed! Een verbreding en verdieping van mijn kennis. In het begin vond ik het best wel wennen, dat is normaal, en gelukkig kregen we goede begeleiding en was er veel ruimte voor overleg en vragen’.

Wat hebben jullie allemaal geleerd tijdens de stage?

Noelle: ‘Ik heb beter leren tekenen met de hand én computerprogramma’s en beter leren werken met tools zoals ArchiCAD, Twinmotion en Photoshop. Ik dacht dat ik al aardig wat basiskennis had over ArchiCAD, maar als je hier komt merk je dat er nog zo veel in te leren is. Vooral het renderen vond ik erg leuk om te doen. Dat is erg creatief, en het creatief ontwerp is wel een kant die ik misschien op zou willen gaan. Ook heb ik (met hulp) een ontwerp onderzoek mogen doen. Ik heb meerdere fases mee mogen maken, daar leer je veel van.’

Yoeri: ‘Ik heb heel veel geleerd. Ik verbaasde mij vooral over mijn tekenvaardigheden. Ik dacht dat ik al prima tekende, maar hier leerde ik dat alles nog veel beter en perfecter kon. Ik vind dat ik nu netjes teken. De tekeningen komen goed zakelijk over, mensen kunnen het goed begrijpen, ook als zij geen bouwkundige kennis hebben. Ik heb technisch tekenen hier goed kunnen uitoefenen. Die details en dat priegelen vind ik erg leuk. Verder heb ik veel meegekregen over biobased materialen. En ik heb geleerd dat het belangrijk is om goed te blijven nadenken, te blijven communiceren en te blijven evalueren.’

Noelle: ‘Op maandag nemen we altijd de weekplanning door. Wat moet er gebeuren voor de projecten? Welke gesprekken zijn er deze week? Je krijgt hierdoor veel mee van verschillende projecten. Omdat het een kleiner bureau is, krijg je ook een inkijkje in de onderneem-kant. Ik heb ook bij gesprekken met klanten mogen zitten, dit is goed om ook mee te maken. En in de eerste week heb ik samen met Yoeri gelijk een woning ingemeten, voor de verbouwing in Utrecht.

Yoeri: ‘Ja, dat was mijn kindje deze stageperiode. Ik heb mij veel bezig gehouden met de verbouwing in Utrecht. Van het meten van de woning tot de technische fase: ik heb alle fases wel meegekregen tijdens mijn stage. Ik heb mogen werken aan het schetsontwerp, het voorontwerp, het definitief ontwerp, de omgevingsvergunning, en nu het technisch ontwerp. De bewoners wilde graag verduurzamen, dus ben ik samen met Shai langs geweest om te kijken wat er allemaal moest gebeuren en dat was aardig veel. Er kon veel beter, dus dat gaan we dan ook doen: de hele voorgevel is in oude glorie hersteld, nieuwe kozijnen met tripel glas, de voor- en achtergevel worden geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, de eerste verdieping krijgt een nieuwe indeling, vernieuwde dakkapel, dakisolatie en noem maar op. En alles biobased natuurlijk. Alleen het ventilatiesysteem is niet echt biobased. Op dit moment is er eigenlijk niet genoeg aandacht voor de benodigde installaties in huis. Uiteraard zal het gekozen ventilatiesysteem zorgen voor een hoog leefcomfort, gezond binnenklimaat en een lage energierekening. De eerste klantgesprekken heb ik ook bijgewoond, dat is erg tof. Het is fijn om te zien hoe je zo’n gesprek kan beginnen, hoe je het aanpakt, welke vragen je stelt om de behoefte van een klant te achterhalen. Het is goed om dat meegekregen te hebben. De verbouwing is een leuk project om aan te werken en heel anders dan schoolopdrachten. Het idee dat het ook echt uitgevoerd gaat worden, is fijn: je voelt je ook van waarde in het project. Je kan er ook gefocust aan werken en hebt niet steeds een uurtje aan de ene opdracht, een uurtje aan de andere opdracht. Je bent bewust bezig met een groter project. Dat is erg leuk.’

vacature technisch ontwerper

Hoe vinden jullie het om biobased te ontwerpen?

Noelle: ‘Leuk! De technische detaillering en het bouwkundig tekenen, vind ik wel lastig. Daar is veel ervaring voor nodig, heb ik gemerkt in de stage. Daar zijn collega’s dan weer goed in. Veel details zijn belangrijk voor een goed gebouw: hoe zit het constructief in elkaar? Wat is de isolatiewaarde? En de faseverschuiving? Hoe garandeer je een waterdicht detail maar toch dampopen? En noem maar op. Ik heb mijn technische kennis veel kunnen ontwikkelen hier.’

Yoeri: ‘Ja, je hebt ook wel andere eisen om je mee bezig te houden, deze zijn anders dan bij huizen van baksteen. Daar heb ik hier over kunnen leren.’

Denken jullie dat jullie in de toekomst met ecologische architectuur willen blijven werken?

Noelle: ‘Zeker; wat ik ook ga doen, duurzaamheid zal daarbij altijd in mijn hoofd zitten. Dat vind ik belangrijk en dat is ook nodig’.

Yoeri: ‘Ja, we zoeken dat ook in onze volgende afstudeerstage. We willen een ontwerp onderzoek doen naar ecologische, natuurinclusieve en biobased architectuur.’

Heeft de stage een toegevoegde waarde gehad voor jullie studie?

Noelle: ‘Zeker! Kennis en vaardigheden die je niet op de studie leert, leer je in de stage.’

Yoeri: ‘Ja, ik heb nu verstand van biobased en hoe je ermee omgaat in de praktijk. Je krijgt ook van alles wat mee, blijft van alle projecten op de hoogte en draait volledig mee. Je voelt je al snel gewoon een voltallige medewerker.’

Hebben jullie tips voor een toekomstige stagiair bij NarrativA?

Yoeri: ‘Blijf communiceren, dan kom je er altijd uit. Het is goed om verwachtingen uit te spreken en te verwoorden hoe je bijvoorbeeld een ontwerp voor je ziet. Blijf tussentijds evalueren’.

Noelle: ‘Mijn tip is om niet bang te zijn om vragen te stellen. Ook als je perfectionistisch bent of bang bent om fouten te maken, is het juist goed om hulp te vragen en die zal je hier ook zeker krijgen!’

Ook stage lopen bij NarrativA architecten?

Voor de periode februari 2022 hebben wij weer een stageplek vrij.
Vind jij het leuk om zo breed mogelijk ingezet te worden? Ben jij gemotiveerd, geïnteresseerd in duurzaamheid, leergierig en betrokken?

Dan horen we graag van je. Stuur een e-mail met je motivatie, cv en een beknopt portfolio naar sollicitaties@narrativa.nl.

Voor meer informatie kijk op Stage lopen bij NarrativA!