Het is weer tijd voor nieuwe projectupdates. Er lopen momenteel meerdere projecten in de uitvoeringsfase.

Nieuwbouw: Woerdense Verlaat

De bouw van de ecologische woning in Woerdense Verlaat is gestart! De fundering, de begane grondvloer en de vloer van de schuur zijn gestort. Binnenkort starten de timmerlieden met het plaatsen van de houtskeletbouw wanden en het dak. De materialen hiervoor liggen al op de bouw. De wanden en het dak zijn namelijk in de werkplaats van de aannemer onder ideale omstandigheden gemaakt. Deze manier van werken met elementen noem je ‘HSB Prefab’, kort voor houtskeletbouw pre-fabricage.

De dak-elementen zijn al geïsoleerd. De wanden zijn nog open op de bouw geleverd. De open elementen zijn zo makkelijker te plaatsen en te bevestigen aan elkaar en aan de betonfundering. Later word de buitenzijde waterdicht afgewerkt en worden de holle ruimtes ingeblazen met cellulose isolatie. De buitenwanden hebben een Rc-waarde van ruim 7,1 m²K/W met een faseverschuiving van bijna 16 uur. Het dak is opgebouwd uit houten I-liggers en bereikt een Rc-waarde van 7,4 m²K/W met een faseverschuiving van ruim 14,5 uur.

Fundering en begane grondvloer. Op de achtergrond staan de HSB wanden en dakelementen al klaar voor montage.

Renovatieproject in Utrecht

In Utrecht wordt een rijtjeswoning uit 1920 gerenoveerd. Het herstellen, verbouwen en verduurzamen van deze woning gaat voorspoedig. De vaart zit er goed in bij de vijf timmermannen van Aannemersbedrijf BouwMaat die hard aan het werk zijn. De binnenkant van deze woning werd bijna volledig gesloopt en wordt nu weer opgebouwd. De oude keukenaanbouw moest vanwege haar slechte staat ook bijna volledig worden gesloopt, alleen de betonnen vorstrand was nog te gebruiken. Er is een nieuwe betonvloer bovenop gekomen welke aan de bovenkant wordt geïsoleerd. Er komt een nieuwe schuimbetonvloer met vloerverwarming in de woonkamer. Dit in plaats van de verouderde en deels rotte houten vloer. De woning krijgt tevens een gehele nieuwe indeling, gemoderniseerde elektra en wordt voorzien van een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Daarnaast wordt de voorgevel hersteld. Door de vorige bewoners was hier helaas schade aangebracht aan de karakteristieke elementen. In samenwerking met de welstandscommissie, zijn we met een nieuw plan voor herstel gekomen. Zo wordt de gevel weer hersteld naar de volle glorie van vroeger.

Voorgevel bestaande situatie

Rijtjeswoning in Utrechtse binnenstad

Totaalrenovatie twee-onder-één-kap in Aerdenhout

De statige woning uit 1930 in Aerdenhout was aan toe aan een grote aanpak. Sommige muren waren te vochtig en de ramen met enkelglas besloegen snel. De woning krijgt een nieuwe indeling die beter past bij de nieuwe bewoners. Het huis is volledig geïsoleerd vanaf de binnenkant. De gas-ketel is verwijderd en een warmtepomp komt hiervoor in de plaats. Daarnaast wordt er ook een (speciaal voor de renovatie ontwikkeld) ventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd waarbij weinig kanalen nodig zijn. Deze twee-onder-één-kap woning uit 1930 wordt na bijna 100 jaar dus flink verbouwd. Na de verbouwing heeft de woning de kwaliteit van 2050 en kan deze weer 100 jaar mee. Dat is duurzaam!

In oude wijken zoals deze in Aerdenhout, maar ook in Haarlem, Laren, Zeist, Doorn of Bosch en Duin staan veel vrijstaande huizen of 2-onder-1-kap uit de jaren 1900 tot 1930. Met de huidige gasprijs is een slecht geïsoleerd huis niet meer warm te krijgen. Daarom is er een enorme duurzaamheidsslag nodig bij deze woningen om een goed binnenklimaat te creëren. Steeds meer mensen willen dit realiseren op een biobased en verantwoorde manier. Gelukkig komt daar voor dit huis deze winter een verandering in!

Totaalrenovatie: nieuwe dakpannen

Totaalrenovatie: tengels en panlatten

Vakantiewoning

De bouw van de vakantiewoning in de Brabantse Kempen is gestart. In de komende blogs gaan we meer vertellen over dit bijzondere project. Op de foto hiernaast zie je de bouwput waar de betonpoeren geplaatst gaan worden als circulaire fundering. Op de poeren komt vervolgens een houten begane grond vloer.

Bouwput vakantiewoning

Natuurobservatorium Eemlandhoeve

In de Eemvallei net buiten Bunschoten is de bouw van het Natuurobservatorium van Stichting Eemlandhoeve Netwerk (STEN) in volle gang. De visie achter dit initiatief is zeer interessant. Daarom kun je in deze blogpost het hele verhaal lezen.

Houtconstructie van Natuurobservatorium Eemlandhoeve

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!