Natuurobservatorium de Eemlandhoeve

Luchtfoto van de Eemlandhoeve met een impressie van het natuurobservatorium op het stilte-eiland in de achtergrond.

Een plek voor tijdgenoten

Bunschoten is gesitueerd in de delta van de rivier de Eem, tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Kenmerkend aan het agrarische laagveengebied dat er weinig hoogteverschil is in de vallei. In de Eemvallei net buiten Bunschoten staat het sinds 2023 het Natuurobservatorium de Eemlandhoeve. Stichting Eemlandhoeve Netwerk (STEN) wil met dit observatorium een oaseplek voor tijdgenoten maken, waar men op adem kan komen, anderen mensen wil ontmoeten en ook letterlijk gezond gevoed wil worden. Om dichter bij de natuur te komen, was onder andere de keuze om dit gebouw uit biobased materialen op te trekken, natuurlijk voor de hand liggend. Het bijzondere aan dit project is dat de Eemlandhoeve-community een actieve rol heeft bij de bouwwerkzaamheden, onder begeleiding van een ervaren aannemer wordt het plan in fasen gerealiseerd.

Vele gezichten onder één dak

De Eemlandhoeve is een levendige boerderij met Blonde d’Aquitaine koeien, een ruime moestuin en een breed ecologisch erf. Bezoekers omschrijven de boerderij als ‘een plek waar een andere wind waait’.
Dit is de basis waarop meerdere functies zoals zorg, educatie, streekproducten, vergaderen, vieren, ambachtelijke activiteiten en sociale functies een plaats hebben. STEN biedt een stille, educatieve en liturgische plek om de drie levensreizen – naar buiten, boven en binnen – vorm te geven. Het nieuwe multifunctionele gebouw sluit aan bij deze visie en kan voor verschillende maatschappelijke doeleinden gebruikt gaan worden, denk aan educatie en verbinding met de natuur maar ook voor lezingen, exposities, bruiloften, retraites, meditaties en bezinning. Het ontwerp past mooi in de omgeving en naast het bestaande boerenerf.

Doorsnede schets natuur kijkuit
Schetsontwerp: doorsnede natuurobservatorium
Veranda op het zuiden
Het natuurobservatorium in het landschap.

Geïnspireerd door de natuur

Het natuurobservatorium is ontworpen aan de hand van ecologisch en biofilisch gedachtengoed. Geïnspireerd door de natuur met uiteraard natuurlijke technieken en bouwmaterialen. De vorm van het ontwerp doet denken aan een paddenstoel met plaatjes. De uitdaging was om de organische vorm van het gebouw op een eenvoudig stramien te krijgen, zodat het redelijk makkelijk en goedkoop met de gemeenschap te bouwen is. Het dak is gemaakt uit 12 segmenten van 30 graden. Samen wordt één geheel gecreëerd, een rond dak met erboven een 360 graden uitzicht over het landschap. 

Dubbel hoge ruimte door de vide
Artist’s impression – Natuurobservatorium de Eemlandhoeve
Houten trap met organische vorm
Hoofddraagconstructie van gelamineerd hout

Een solide basis

Het gehele casco van het Natuurobservatorium is gebouwd door Bouwbedrijf Van Engen. Het professionele bouwteam van Van Engen, heeft een solide basis neergelegd, bestaande uit een betonnen plaatfundering, een hoofddraagconstructie van gelamineerd hout en een waterdicht dak geschikt voor begroeiing. De wanden worden opgetrokken uit kalkhennepblokken van 36 cm, geleverd door Isohemp. De buitengevel wordt beschermt door een laag kalkstuc. Voor uitstekend binnenklimaat is gekozen voor leemstuc aan de binnenkant. Het gebouw wordt afgebouwd door een groep handige vrijwilligers van Stichting Eemlandhoeve Netwerk.

Op acht meter hoogte

Het natuurobservatorium bestaat uit een entreehal met een imposante wenteltrap, een expositie- en bijeenkomstruimte voor ongeveer 40 personen, een stilteruimte, sanitaire voorzieningen, een kleine vergaderruimte op de eerste verdieping en als hoogtepunt een overdekte uitkijktoren. Dit uitzichtpunt, op bijna 8 meter hoogte, is te bereiken via de brede ronde binnentrap in de kern van het gebouw of via een buitentrap.

Van groen dak tot groene oase

Het groene dak is bekleed met verschillende sedum vetplanten, kruiden en veldbloemen. Dit groendak zorgt voor extra biodiversiteit in strijd tegen de wereldwijde bijen- en vlindersterfte. Daarnaast biedt het groendak extra isolatie tegen de warmte zomerzon. Vanuit het panoramisch uitzicht vormt het dak samen met de omgeving één groene oase, alsof je op een heuvel in het landschap staat.

Dubbel hoge ruimte door de vide
De wanden zijn uit kalkhennepblokken.

Monoliete wand uit kalkhennepblokken van Isohemp

Kalkhennepblokken Isohemp

Kalkhennepblokken 36 cm dik; Isohemp.

Het panoramisch uitzicht bovenop het groendak. Links de render, rechts de realisatie.

Meer lezen over het Natuurobservatorium

projectgegevens

opdrachtgever: Stichting Eemlandhoeve Netwerk (STEN)

jaar: 2023

oppervlakte: 108 m² (gebruiksoppervlak bijeenkomstfunctie)

project architect: Shai van Vlijmen

project team: Christiaan Gombert, Kay Witlam

aannemer casco: Bouwbedrijf van Engen

constructeur: Adviesbureau De Lange

hoofddraagconstructie: Heko spanten

kalkhennepblokken / gevel: Isohemp.nl

Wandel zelf virtueel door het Natuurobservatorium

Ervaring van de opdrachtgevers

Dromen worden werkelijkheid

Al in 1993 verhuisden Jan en Maaike Huijgen hun boerderij vanuit het midden van Bunschoten, naar een stuk grond aan de rand van het dorp, dat via de Landinrichting in hun bezit was gekomen. Jan heeft zich nooit een ‘normale boer’ gevoeld. Hij zat altijd vol ideeën en zijn wens was om het boeren breder te trekken dan de landbouw alleen. De Eemlandhoeve werd dan ook veel meer dan een boerderij…